Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar krijgt acht maanden celstraf voor bezit vuurwapens en een rijontzegging

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 36-jarige Zwollenaar heeft acht maanden cel gekregen voor het bezit van vuurwapens en kogels. Voor de dollemansrit waarmee hij trachtte aan de politie te ontkomen, kreeg hij een rijontzegging voor een halfjaar opgelegd.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag. Een foto op zijn Instagram-account was de aanleiding om Martinus H. eens aan de tand te voelen. Op die foto stond zijn 14-jarige dochter te zwaaien met een pistool. H. heeft een crimineel verleden en de politie had nu aanleiding te vermoeden dat hij een vuurwapen in huis had. Toen ze hem op 10 februari zagen rijden, gingen twee politiewagens achter hem aan.

Gaspedaal

H. trapte het gaspedaal op de Westenholterallee en Hasselterdijk flink in en reed onder meer door rood in een ultieme poging de politie af te schudden. Hij reed 120 kilometer per uur waar 70 was toegestaan. Hij vluchtte de woning van zijn broer in Stadshagen in maar wierp nog wel snel een tas over een schutting. Een van de agenten zag het en haalde die tas op. Daarin zaten twee vuurwapens. Het wapen op de foto van zijn dochter bleek nep te zijn.

Proeftijd

Ook had de man een gestolen pas van een politieman in huis waarmee toegang tot een politiebureau verschaft kan worden. Hoewel de pas onbruikbaar was, had hij deze zeker niet mogen hebben, aldus de rechtbank. Vooral het bezit van de wapens wordt hem zwaar aangerekend. De man liep nog in de proeftijd van een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook die straf moet hij nu uitzitten. Daarnaast liep hij ook in de voorwaardelijke termijn van een vervroegde vrijlating voor een eerder opgelegde celstraf. Die 150 dagen dat hij eerder vrijkwam, moet hij nu alsnog achter de tralies doorbrengen.

Tegen de man was veertien maanden cel geëist.