Afbeelding
Foto: Eigen foto

Historisch Centrum Overijssel geeft nieuwe archiefstukken prijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bij Historisch Centrum Overijssel komen er op Openbaarheidsdag 2021 stukken uit meer dan 140 archiefblokken beschikbaar. Op de website www.historischcentrumoverijssel.nl is vanaf zaterdag 2 januari 2021 een compleet overzicht van de openbaar gekomen stukken te vinden.

Met de viering van 75 jaar vrijheid verstrijken er zo ook openbaarheidstermijnen op een aantal archieven uit de Tweede Wereldoorlog. Duidelijk wordt onder meer wie er in 1944 en 1945 als politiek gevangene zat opgesloten in Overijsselse strafinrichtingen.

Privacy

Het kan voorkomen dat bij archieven die aan een archiefinstelling worden overgedragen de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de privacy van nog levende personen te beschermen. Deze termijnen worden altijd vooraf bij overdracht bepaald en de afscherming vervalt per januari van het jaar na het verstrijken van deze termijnen.

Aandacht

Op Openbaarheidsdag worden deze archiefstukken openbaar die daarvoor niet, of alleen onder voorwaarden, in te zien waren. Steeds meer archiefinstellingen besteden aandacht aan Openbaarheidsdag, elk jaar op 2 januari. Een mooi moment om het belang van openbare archieven voor de samenleving te benadrukken. Bij Historisch Centrum Overijssel bestaat de oogst dit jaar uit archiefstukken uit meer dan 140 archiefblokken, waarin stukken uit de periode 1937-2010 openbaar worden.

Archieven

Sommige van deze archieven bevinden zich op het historische snijvlak tussen enerzijds oorlog en verzet en anderzijds berechting en zuivering. Zo worden stukken uit de archieven van het Militair Gezag en de Districts Militaire Commissaris (onder meer in Zwolle, Hengelo en Enschede) openbaar. Deze organisaties hielden zich na de bevrijding in 1945 onder andere bezig met zuivering, wederopbouw, repatriëring en grensbewaking. Ook komt informatie uit de bevolkingsregistraties van strafinrichtingen openbaar.

Een ander archief met interessante informatie is volgens het HCO dat van het Centrum Buitenlanders Oost Nederland. Daaruit wordt openbaar wat de overheid deed voor de sinds 1957 naar Twente gehaalde gastarbeiders en welke voorzieningen er voor hen kwamen.