Landstede Hammers logo

Werk aan de winkel voor Landstede Hammers na dik verlies in Groningen

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Landstede Hammers heeft de eerste wedstrijd na de coronaonderbreking verloren van Donar. In een leeg Martini Plaza werd het 82-55 voor de ploeg uit Groningen.

Het duel tussen de twee laatste kampioenen van Nederland –seizoen 19/20 werd afgebroken zonder dat er een kampioen werd uitgeroepen- ging in het eerste kwart gelijk op. Landstede pakte aan het einde van de periode voor het eerst een voorsprong (16-18), maar de teller stokte in het tweede kwart. Daarin scoorde Zwolle slechts negen punten. Trainer Herman van den Belt zag het mis gaan, maar de time-out bij een stand van 28-23 had niet het gewenste effect. Donar liep verder uit en bij een stand van 36-27 werden de kleedkamers opgezocht.

In het derde kwart bleef het gat rond de tien punten schommelen, maar toen het verschil was teruggebracht naar zeven (50-43) begon Landstede toch met een sprankje hoop aan de laatste tien minuten. Echt spannend werd het niet meer. Landstede bleef op afstand en toen Henry Caruso er met nog vijf en een halve minuut 64-49 van maakte, was de strijd gestreden. Caruso was de grote man bij de thuisploeg met 18 punten en 8 rebounds.

De thuisploeg liep in het laatste kwart verder uit. Oud-Zwolle-speler Leon Williams deed met een driepunter ook nog een duit in het zakje. Typerend voor de wedstrijd waren de allerlaatste acties. Jozo Rados miste twee keer vanaf de vrije worp-lijn waarna het slotakkoord met een driepunter voor Donar was: 82-55. Werk aan de winkel dus voor Landstede, dat op alle vlakken tekort schoot tegen de grote rivaal. Groningen schoot veel beter en pakte ook aanzienlijk meer rebounds (41-32).

De wedstrijd tussen Donar en Landstede was de opening van een seizoen waarin alle ploegen aanvankelijk elf keer in actie komen. Daarna wordt er een splitsing gemaakt en gaan de clubs verder in de A- of B-groep. Eerder gespeelde wedstrijden, aan het begin van dit seizoen, tellen niet mee. Landstede speelt de volgende wedstrijd op 17 januari in Bemmel tegen Yoast United. Dat is, naast Almere Sailors en The Hague Royals, een van de drie nieuwe ploegen op het hoogste niveau.