Afbeelding
Shutterstock

Rob Compaijen verzorgt lezing over Kierkegaard

Algemeen

ZWOLLE – Filosoof Rob Compaijen verzorgt op 18 januari om 19.30 uur een online lezing via Zoom. Zijn verhaal gaat over Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855), één van de meest veelzijdige en originele denkers in de geschiedenis van de westerse cultuur. 

“Hoewel hij in overzichten van de westerse filosofie vaak een wat marginale rol speelt, is zijn invloed op de hedendaagse filosofie groot”, meldt Filosofisch Café Zwolle. “Kierkegaard wordt in dat verband nogal eens de ‘vader van het existentialisme’ genoemd. In dit college wordt Kierkegaards visie op een typisch existentialistisch thema, namelijk de zelfwording belicht. Volgens Kierkegaard is het van groot belang dat de mens zichzelf wordt. Maar wat betekent dat eigenlijk? In de verkenning van deze thematiek staan we stil bij Kierkegaards interessante mensvisie en de ethische opdracht voor het menselijk bestaan die hij daaraan koppelt.”

Ethiek 

Filosoof Rob Compaijen (1986) is als postdoctoraal onderzoeker werkzaam op de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over Kierkegaard. Momenteel werkt hij aan een onderzoeksproject over reflectie en objectiviteit in de ethiek, waarvoor hij van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een Veni-beurs ontving. Ook schrijft hij een boek over afgunst.

Reserveren

Deze lezing is on-line te volgen via Zoom. Filosofisch Café Zwolle vraagt hiervoor 5 euro. Dit bedrag is bestemd voor de kosten van de lezing, verder om de vaste kosten te dekken van het Filosofisch Cafe Zwolle. Het aantal ‘on-line’ plekken is echter gelimiteerd. Belangstellenden kunnen een plek reserveren door een mail te sturen naar infofilocz@gmail.com. Ze krijgen dan een verzoek om 5 euro over te maken, waarna de reservering definitief is en ze de link krijgen toegestuurd.