Selma Wijnberg.
Selma Wijnberg. Foto: Eigen foto

Zwolle verricht meerjarig onderzoek naar geroofd Joods (on)roerend goed tijdens bezettingsjaren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een gedegen wetenschappelijk onderzoek naar geroofd Joods (on)roerend goed tijdens de bezettingsjaren doet recht aan de breed gevoelde behoefte aan waarheidsvinding en rechtsherstel, zo menen burgemeester en wethouders van Zwolle. Daarom stellen zij de gemeenteraad voor om een meerjarig onderzoek te laten doen.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Genocidestudies (NIOD) krijgt daarvoor de opdracht. Ook het opleggen van achterstallige belastingen of andere manieren van kil en bureaucratisch optreden wordt betrokken bij het onderzoek.

Beschamend

Zwolle had voor de Tweede Wereldoorlog met circa achthonderd mensen één van de grotere, bloeiende Joodse gemeenten van ons land. In de oorlog werd meer dan de helft van de Joodse Zwollenaren vermoord. De kille ontvangst van overlevenden bij terugkeer in Nederland is pijnlijk en beschamend en stond helaas niet op zichzelf.

Wijnberg

Illustratief daarvoor is het verhaal van Selma Wijnberg bij haar terugkeer in Zwolle. In 2017 kreeg Selma’s verhaal, in bijzijn van haar familie, een eigen plek in de synagoge binnen de permanente educatieve tentoonstelling van het Joods cultuurhistorisch erfgoed van Zwolle en omgeving.

Zorgvuldig

Het landelijk onderzoek van Pointer - journalistiek platform en tv programma van KRO-NCRV - naar geroofd Joods (on)roerend goed maakte vorig jaar in ons land veel los, ook in Zwolle. Vijfenzeventig jaar na dato wordt de behoefte aan waarheidsvinding en rechtsherstel maatschappelijk gevoeld. Inmiddels hebben zo’n twintig gemeenten in Nederland aangegeven onderzoek te laten doen.

“Dit onderdeel van de geschiedenis is niet zwart-wit”, aldus het college. “Gedegen en zorgvuldig contextueel historisch onderzoek vraagt tijd, middelen en maatschappelijk draagvlak. Ook de Joodse Gemeente Zwolle is voorstander van een breder historisch onderzoek.” Ze stelt de gemeenteraad daarom voor te besluiten tot een wetenschappelijk onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Genocidestudies (NIOD). Een jonge promovendus rondt het onderzoek af met een toegankelijk boek. Daarbij wordt historicus Kees Ribbens als promotor betrokken. Hij schreef het in 1995 verschenen boek ‘Bewogen Jaren. Zwolle in de Tweede Wereldoorlog’.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden