Reza (rechts) scoorde eerder vier keer voor PEC Zwolle. Hier bij zijn debuut aan het begin van vorig seizoen tegen RKC Waalwijk. Foto: Hans Smit

Belangrijke driepunter PEC dankzij hattrick Ghoochannejhad

PEC ZWOLLE

In een week waarin PEC Zwolle opnieuw een aanvallende versterking presenteerde, liet Reza Ghoochannejhad weten dat hij er ook nog is. Met drie doelpunten zorgde hij voor de ommekeer en de overwinning in het duel tegen Willem II, dat door dit resultaat op een achterstand van tien punten is gezet in de eredivisie.

PEC Zwolle had het wederom zwaar en keek halverwege tegen een achterstand aan door een doelpunt van Willem II-spits Kwasi Wriedt. Met een rode kaart op slag van rust zorgde diezelfde Wriedt echter ook voor de ommekeer ten gunste van PEC. Wriedt was te laat met zijn sliding op de bal en stapte vol op de enkel van Mike van Duinen, die geblesseerd van het veld moest. Trainer John Stegeman had toen ook al net de geblesseerde Kenneth Paal van het veld gehaald voor Thomas Lam.

Met Immanual Pherai als vervanger van de ongelukkige Van Duinen op de linkervleugel en Reza Ghoochannejhad als vervanger van spits Pelle Clement stond er na de pauze een heel ander PEC Zwolle binnen de lijnen. Met een man meer zorgde PEC wel voor de nodige dreiging en toen een afgeslagen schot van Pherai voor de voeten van Reza terecht kwam, stond het prompt 1-1. Vier minuten later, in de 62ste minuut, schoot de spits zijn tweede binnen op aangeven van Eliano Reijnders, die in een poging de bal aan te nemen hem panklaar legde voor de Iraniër.

Het werd allemaal nog mooier voor de spits toen PEC na een lichte overtreding op Dean Huiberts heel gemakkelijk een strafschop kreeg van scheidsrechter Van der Eijk. Ghoochannejhad schoot onberispelijk raak en tekende zo voor een zuivere hattrick (in twaalf minuten tijd!) en een bijzonder record. Hij werd de eerste speler in de eredivisie die twee keer een hattrick maakte als invaller. Ghoochannejhad deed dit ook al bij zijn debuut voor PEC Zwolle. In die wedstrijd tegen RKC Waalwijk begin vorig seizoen (6-2 winst) scoorde de oud-speler van SC Heerenveen zelfs vier keer.

Concurrentie

Zo deed de 33-jarige spits van zich spreken in een week dat PEC met Thomas Buitink een spits in huis haalde voor de rest van dit seizoen. Daarmee komt Ghoochannejhad op het derde plan terecht aangezien Buitink is gehaald omdat de beoogde spits Slobodan Tedic lang aan de kant staat. Het contract van Ghoochannejhad, die transfervrij bij PEC binnenkwam, loopt na dit seizoen af, maar zinspelen op een vertrek deed hij niet. Wel gaf hij het signaal af aan Stegeman dat hij de concurrentiestrijd voor de spitspositie volop aangaat.

Ademruimte

Door de belangrijke driepunter heeft PEC Zwolle nu wat ademruimte in de eredivisie. Met een voorsprong van tien punten op de degradatiezone staat de ploeg er goed voor. Volgende week is er een doordeweekse speelronde met op dinsdag de ontmoeting met Heracles Almelo in het Mac3Park Stadion.