Afbeelding
Foto: Eigen foto

Sarah Lucassen wordt nieuwe Stadsdichter van Zwolle

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Sarah Lucassen is de nieuwe Stadsdichter van Zwolle en daarmee de jongste stadsdichter die de stad heeft gekend. Ze vertolkt op een eigentijdse manier wat jongeren bezighoudt en weet daarmee ook oudere generaties volop te bereiken, aldus het selectiecomité.

De nieuwe termijn gaat in vanaf donderdagavond 28 januari en duurt twee jaar. Iedereen die een evenement organiseert in Zwolle kan de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

Stadsproductie

Lucassen (23) is poëet en spoken word-artiest. In 2019 rondde zij haar opleiding aan het Cibap af. Ze speelde een rol in de stadsproductie De Wilde Deerne en is lid van de Poetry Circle Zwolle. Tijdens Festival Zwolle Unlimited trad Sarah Lucassen op. Ook was zij te zien bij RTV Oost en op podia in Rotterdam (podium Frontaal) en Amsterdam (in de voorstelling Future fort he Past). In 2019 opende zij met een spoken word-performance het Nieuwjaarsconcert van de gemeente Zwolle.

Contact

“Zwolle is mijn stad. Mijn thuis”, aldus de nieuwe stadsdichter. “Met woorden maak ik contact met mensen en met de stad. De komende twee jaar wil ik meer betekenen voor Zwolle. Ik wil Zwolle verrijken met mijn taal. Ik ga de stad goed observeren en bestuderen. En dat wat ik zie, ga ik omtoveren tot de fijnste leesregels en luisterverhalen. Als poëet, verteller en toespreker wil ik mensen bereiken, op nieuwe gedachten brengen en vooral ook bij elkaar brengen.”

Tijdens het digitale evenement de Zwolse Gedichtendag op 28 januari 2021 om 20.30 uur bij RTV Focus FM werd de nieuwe Stadsdichter bekendgemaakt. De Zwolse Gedichtendag is dit jaar een digitaal evenement met poëzie en muziek, georganiseerd door Zwolle Zien en Stadkamer. Het is te volgen via: https://www.youtube.com/watch?v=y2bFjDyR0eM&feature=youtu.be

Selectie

Sarah Lucassen werd geselecteerd uit vijftien sollicitanten. Een comité van Zwolle Zien, Stadkamer en gemeente Zwolle voerden met vijf van hen een sollicitatiegesprek. Namens dat comité vertelt Gerdien Rots: “In de afgelopen jaren is het poëzie-klimaat in Zwolle enorm gegroeid. We zijn ontzettend blij dat zoveel dichters en poëzieliefhebbers belangstelling hebben voor het stadsdichterschap. We hebben veel talent gezien onder de sollicitanten. De keuze viel op Sarah Lucassen vanwege de vernieuwing die zij brengt met haar spoken word-optredens. Op een heel eigentijdse manier is zij in staat om te verwoorden wat er leeft in haar generatie jongeren, waarbij het haar tegelijkertijd goed lukt om ook oudere generaties te bereiken en te raken met haar boodschap.”

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden