Bart van Schaik namens Landstede Hammers aan de bal tegen BAL. Links Jozo Rados.
Bart van Schaik namens Landstede Hammers aan de bal tegen BAL. Links Jozo Rados. Foto: Pedro Sluiter

‘Het is niet zo dat jonge spelers hier geen kans krijgen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Het is een hels karwei voor spelers van Basketball Academy Zwolle om door te dringen tot de basis van Landstede Hammers, maar Bart van Schaik is niet ontmoedigd geraakt door het afhaken van zijn voorgangers. De 21-jarige guard maakte dit seizoen al behoorlijk wat minuten en mag dat tegen Basketball Academie Limburg (BAL) al in het eerste kwart doen.

Van Schaik speelt ruim een kwartier in de met 85-70 gewonnen wedstrijd, een kat- en muisspel waarin Landstede even aanzet op het moment dat het spannend dreigt te worden. Dat aantal minuten had hoger kunnen uitvallen als Van Schaik beter met de hem gegeven tijd was omgegaan. “Ik kwam er niet scherp genoeg in en maak eigenlijk gelijk een fout, meteen daarna een tweede en toen mocht ik gaan zitten. Dus geen tijd om lekker in de wedstrijd te komen. Tweede helft eigenlijk hetzelfde verhaal en dat is gewoon mijn eigen fout. Als ik gewoon uitvoer wat we hebben afgesproken, maak ik die vier fouten niet en speel ik waarschijnlijk nog meer”, baalt Van Schaik, die niet gelijk bang is dat hij zijn kans hiermee verspeeld heeft.

“Ik heb in de voorgaande duels wel laten zien wat ik kan en op de training doe ik dat iedere dag.  Maar het is natuurlijk wel jammer dat het vandaag niet lukt.”

Dat Van Schaik al in het eerste kwart zijn opwachting mag maken, net als generatiegenoot Jerome Oude Aarninkhof, heeft te maken met het ontbreken van de licht geblesseerde Devon van Oostrum, maar het tekent ook de ontwikkeling van de speler wiens spierballen en borstkas in 2020 zienderogen zijn gegroeid. Dat kan ook haast niet anders wanneer je zolang in het krachthonk zit, en het moest ook wilde hij zich gaan meten met de sterke mannen in de eredivisie.

“Ik zag corona als een heel goede kans omdat het seizoen heel vroeg was afgelopen. Ik moest gewoon kilo’s aankomen om met het mannenbasketbal mee te komen, dus dat heb ik gedaan. Toen het dit seizoen werd stilgelegd heb ik weer veel individueel getraind en daarin heb ik grote stappen gemaakt. Dat heb ik daarna ook kunnen laten zien op de training”, schetst Van Schaik zijn ontwikkeling.

‘Blij dat coach dat ook ziet’

De shooting guard /small forward is redelijk content met de kansen die hij dit seizoen krijgt van Herman van den Belt. “Tot nu toe elke wedstrijd gespeeld, ook tegen Donar, Den Bosch. Daaraan zie je dat ik stappen heb gemaakt. Ik ben blij dat de coach dat ook ziet”, zegt Van Schaik, die al in 2017 zijn debuut maakte voor Landstede.

‘Amerikanen zijn stapje verder’

“In de eerste twee jaren kom je erin als je dertig punten voorstaat, maar dit jaar speel ik ook in de eerste helft. Ik krijg in het veld ook meer ballen omdat ze vertrouwen hebben in wat ik ga doen.” De volgende stap voor Van Schaik is dat hij zich ontwikkelt tot basisspeler, maar bij een Nederlandse topploeg als Landstede is dat met de buitenlandse concurrentie een hels karwei. “Die Amerikanen zijn al een stapje verder en het is gewoon heel lastig om daar bovenuit te komen”, beseft Van Schaik, die zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Ook al weet hij maar al te goed dat zijn voorgangers, mannen als Freek Vos, Coen Stolk, Lenno Witteveen, Torben Tönjann, Keime Helfrich en Elay Wirjo, inmiddels zijn gestopt of spelen bij laagvliegers in de eredivisie.

Vaste waarde bij eredivisieteam

Van Schaik wil daar nog niet aan denken. “’Ik wil in de komende twee, drie jaren een vaste waarde worden bij een eredivisieteam en hopelijk lukt dat bij Landstede. Als ik mijn ontwikkeling zo doorzet, denk ik dat dit wel gaat lukken”, aldus Van Schaik. “Als jij laat zien dat je beter bent dan een ander, dan krijg je de kans. Het is niet zo dat jonge spelers hier geen kans krijgen.” 

Bart van Schaik ontvangt de bal.
Noah Dahlman was goed voor negentien punten tegen BAL.
Landstede Hammers vs BAL. Mike Schilder gaat richting basket. Links Jozo Rados.
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11