Afbeelding
Foto: Dana van Leeuwen

Zwolse zangeres Roza Herwig krijgt droomrol in coronatijd

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Operaregisseur Rennik-Jan Neggers heeft de van oorsprong Zwolse mezzosopraan Roza Herwig (24), student klassiek zang aan het Conservatorium van Amsterdam, gecast voor de hoofdrol in zijn examenproductie: Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg. De eerste voorstellingen en opnamen van deze korte, melodramatische opera zijn deze week in München.

“Een droomrol in coronatijd”, vindt de jonge mezzosopraan Roza. Vanwege uitval van een eerder beoogde actrice voor de rol, was de repetitietijd voor haar bijzonder kort. Binnen enkele weken studeerde zij de 21 liederen voor de opera in. Ze werd daarbij gecoacht door de Amerikaanse sopraan Claron McFadden. “Een enorme uitdaging; gelukkig leer ik snel uit mijn hoofd”, verklaart de enthousiaste Roza.

Passie

“Claron hielp mij mijn eigenheid in sprechgesang te vinden en tegelijkertijd de precisie van Schönberg te volgen.” Met haar grote passie voor de combinatie zang en theater is de rol op haar lijf geschreven vindt zij. “Het stuk is bijzonder complex, maar ik geniet ervan met de tekst te spelen en het karakter zó vorm te geven dat het verhaal voor het publiek gaat leven. De kans die ik krijg om in deze tijd aan zo’n professionele productie mee te werken, is geweldig.”

Sprechgesang

Terwijl haar eigen carrière nog aan haar voeten ligt, speelt Roza de rol van een aftakelende diva die terugkijkt op haar gloriedagen en hunkert naar aandacht en erkening. De teksten van de liederen die zij brengt, zijn van de Belgische dichter Albert Giraud. Dit doet zij in sprechgesang, een vorm van half zingen, half spreken waarbij de toonhoogten afglijden naar boven en beneden. Roza: “De sfeer in het stuk is melancholisch, duister en dramatisch. Hierin kan ik mijn expressie ten volle laten zien. Werken met Rennik-Jan Neggers, onder meer van De Nederlandse Reisopera en de Dutch National Opera Academy, is bijzonder leerzaam. Zijn regieaanwijzingen zijn met name gericht op de bewegingen naar de intensiteit van de muziek, in deze uitvoering trouwens alleen met piano.”

Kracht

Van haar tegenspeler, acteur Sebastian Degenhardt (die een stomme rol vertolkt), moet zij fysiek afstand houden op het podium vanwege de coronarichtlijnen. “Dat is geen belemmering, eigenlijk meer een kracht”, legt Roza uit. “Door de nadruk te leggen op oogcontact, blikken en houding creëren we hiermee extra spanning in het spel.”

Opnamen
Schönbergs Pierrot Lunaire wordt op 1 en 2 februari 2021 uitgevoerd in München voor een klein publiek. Gepland is om de productie in november 2021 naar Amsterdam te halen. De data en locatie zijn nog niet bekend. Zie voor meer informatie over Roza Herwig: www.rozaherwig.com.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 4 uur geleden