Rechts achterin de twee gravelbanen waar zoveel om te doen is geweest bij ZLTB.
Rechts achterin de twee gravelbanen waar zoveel om te doen is geweest bij ZLTB. Foto: Pedro Sluiter

Afgetreden ZLTB-bestuur laat tennisclub met veel vragen en zonder opvolgers achter

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Hoe moet het verder met ZLTB nu het bestuur aftreedt en er nog geen opvolgers klaarstaan? In een nieuwsbrief aan de leden gaat het bestuur van de tennisclub op voor haar typerende wijze, als een ware ‘spindoctor’, de kwestie rondom de twee gravelbanen uit de weg. Ondertussen ligt een KNLTB-rapport ergens in een la te wachten, zonder dat deze cruciale info met de rest van de vereniging, of de pers, wordt gedeeld.

Wat er in dat rapport staat wil de KNLTB niet prijsgeven omdat dit volgens de bond aan het bestuur is om te bepalen wat het daarmee wil doen, maar dat de inhoud ervan het bestuur in een lastig parket brengt is duidelijk. Om het geheugen even op te frissen: de twee gravelbanen die de hele zomer onbespeelbaar zijn geweest zorgde voor een strijd tussen het oude en het huidige bestuur, dat in 2018 de taken overnam. De KNLTB en SportService Zwolle werden ingeschakeld, maar omdat SportService uiteindelijk niet de handen wilde branden aan deze netelige kwestie gaf het de onderzoeksvraag terug aan de bond. Die zit sindsdien met de kwestie in de maag. De strijd bereikte afgelopen zomer een climax met het schorsen van oud-bestuurslid Danny van Deventer, nota bene een erelid.

Wellicht dat het blazoen van de oud-bestuursleden kan worden opgepoetst als er een nieuw bestuur is aangetreden. Van meet af aan heeft het huidige bestuur geprobeerd de schuld van de baanproblemen in de schoenen van het vorige bestuur te schuiven, maar bewijzen daarvoor zijn nooit geleverd. De andere kant van het verhaal is dat het bestuur geen kaas heeft gegeten van het onderhoud en het speelklaar maken van een gravelbaan. En dat daardoor de problemen zijn ontstaan.

De ontstane problemen zijn ook meermaals geprobeerd toe te schrijven aan de leverancier en (de adviezen van) diens onderhoudman, te weten Uithol Aannemers/Mark Vorsteveld. Ook in dit geval geldt: bewijs daarvoor is niet geleverd. Bovendien heeft de club in 2019 al een zaak over de aansprakelijkheid verloren bij de VTN (Vereniging van Tennisbaanbouwers Nederland).  

De KNLTB is in gesprek gegaan met Mark Vorsteveld en Jan Uithol en heeft dat bewijs ook niet gevonden. Integendeel: na een gesprek met Uithol, Vorsterveld  en met een grondwerker die gespecialiseerd is in het aanleggen van gravelbanen is er een plan van aanpak gemaakt voor de vereniging. Deze is naar ZLTB verstuurd. De KNLTB wil hier zoals gezegd inhoudelijk niet op ingaan, omdat het ‘aan de vereniging is om te bepalen hoe zij zij hier uiteindelijk mee aan de slag gaat’.

Geen antwoord op vragen

Het bestuur zelf geeft aan ‘geen aanleiding te zien’ om antwoord te geven op vragen die deze krant heeft gesteld. Dat zijn onder meer vragen over de huidige staat van de baan en over de verklaring die het zelf had opgesteld. “We gaan met de leverancier in gesprek om te verkennen hoe andere verenigingen met soortgelijke technische problematiek zijn omgegaan. We bevragen Kiwa ISA op hun inzichten en een specialist van de KNLTB gaat langs bij ZLTB”, deelde het bestuur afgelopen zomer met deze krant en met de leden. Dat gesprek met de leverancier en/of met een vereniging met soortgelijke problematiek is er nooit gekomen.

Suggestief

Die verklaring werd afgelopen zomer in allerijl opgesteld toen deze krant zich in de kwestie had verdiept en vragen erover had gesteld aan het bestuur, dat de leden in een eerder stadium al had bestookt met informatie om een publicatie in deze krant voor te zijn. De informatie in de ledenbrief en de ‘chronologie van baan 1 en 2’ was op zijn minst onvolledig en suggestief te noemen. Dezelfde eenzijdige, suggestieve stijl hanteert het in de nieuwbrief waarmee het einde van de huidige bestuursleden, onder leiding van voorzitter Jasja Scholtens, is aangekondigd. 

ALV

Er is (nog) geen algemene ledenvergadering uitgeschreven, normaal gesproken het moment om een aftreden bekend te maken/toe te lichten en een nieuw bestuur te installeren. 

Entree van sportpark ZLTB