Afbeelding
Foto: Hans Smit

Diaken Van Dalen kiest met de cv de Tonnezotters voor meer ingetogen carnaval

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de basiliek (‘Peperbuskerk’) aan de Ossenmarkt is dit jaar geen uitgedoste carnavalsviering. De reguliere voorganger in de carnaval gebedsdienst heeft in gesprek met het pastoraal team en de organiserende carnavalsvereniging de Tonnezotters voor 2021 gekozen voor een andere, meer ingetogen invulling.

Diaken Fokke van Dalen leidt de reguliere eucharistieviering in. Zijn overweging daarbij is op rijm met nadruk op het Zwolse carnaval. Verder worden in de viering nog twee kerkelijke onderscheidingen ‘Rex dei Intra Vos Es’ uitgereikt. “Ontspannen is toch bijzonder belangrijk. Ook tijdens deze corona pandemie”, zegt Fokke. “Wetenschappers zeggen dat je er een positief hormoon door ontwikkelt waardoor je de last in de wereld wat gemakkelijker draagt. Daarom is het belangrijk dat je je af en toe ontspant.”

Uitdossing

Veel mensen doen dat tijdens carnaval: drie dagen van zwaaien en zwieren, van plezier maken en lachen. “Even totaal iemand anders zijn in de uitdossing die je zelf verkiest”, volgens Fokke. “Liefst zo kleurrijk mogelijk. Maar we weten ook dat in onze eigen omgeving, waarbij in Zwolle de parochie het centrum van het carnaval vieren is, de bestaande verenigingen zich allen hebben teruggetrokken. De redenen zijn ons bekend. Anderhalve meter is nu eenmaal niet te rijmen met polonaise en de beperkingen in de horeca. Ook carnavalsverenigingen hebben een gedwongen sabbatical en de Hoogheden van 2020 moeten nog een jaartje wachten op hun abdicatie. En ook de parochie is voorzichtig met toelaten van publiek.”

Dweilorkest

Dit jaar komt er daarom geen kerkdienst met een uitgedoste carnavalsviering zoals veel mensen gewend zijn. Fokke: “Geen Prinsen en Prinsessen met Raden van Elf op de eerste rij. Even geen muzikale opluistering van het dweilorkest de Zwolse Stroatklinkers of zang van het gelegenheidskoor de Sassenslingers. Geen gospelkoor en ook geen uitgedost publiek in vele kleuren dit jaar en daarom ook geen inzet van vrijwilligers van de carnavalsvereniging de Tonnezotters.”

“Carnaval herinnert ons elk jaar weer opnieuw hoe betrekkelijk ons leven is”, besluit de diaken. “Het is maar kort die drie dagen lol en gein. Nu dan even zonder polonaise in de stad. En even geen kerk om te bezinnen in de dagen van vreugde. Positief is dat men de bezinning wel online kan meevieren kan via Kerkdienst Gemist.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden