Afbeelding
Aangeleverd

Per ongeluk schade gemaakt aan andermans spullen? Zo los je het op

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het overkomt iedereen wel eens: je bent op visite en morst per ongeluk een glas rode wijn over de bank van de buren. Of erger: een monteur in huis loopt door jouw toedoen lichamelijk letsel op. Wat moet je doen in zo’n situatie? En wat heb je precies aan een aansprakelijkheidsverzekering? We helpen je op weg.

Aansprakelijkheidsverzekering: wel of niet doen?

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar wel verstandig. Want hiermee ben je, voor slechts een paar euro per maand, verzekerd als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan anderen of hun spullen. Ook als je in een dure designerwinkel iets laat vallen, bijvoorbeeld.

Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering, maar ben je wel aansprakelijk gesteld voor schade? Dan moet je de kosten uit eigen zak betalen. Bij letsel kan een schadepost al snel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s. En dat kost je niet alleen knaken maar ook heel wat kopzorgen.

Schade veroorzaakt: wat nu?

Zorg dat je weet wat te doen als je aansprakelijk bent gesteld voor schade. Neem allereerst, indien mogelijk, maatregelen om de schade te beperken. Maak daarna foto’s van de schade. Schrijf zo uitgebreid mogelijk op wat de schade is, hoe deze ontstaan is en meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar.

Welke schade gedekt wordt

Alleen schade die je aan een ander of andermans spullen hebt veroorzaakt én waarvoor je als particulier aansprakelijk bent wordt door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Deze verzekering dekt dus geen schade die je veroorzaakt hebt aan je eigen spullen. Schade aan spullen die je leent of huurt van bedrijven wordt ook niet gedekt, dit doet een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers wel. Ook schade die je aan anderen veroorzaakt met bijvoorbeeld een auto, motor, brom- of snorfiets wordt niet vergoed. Hier heb je een WA-verzekering voor nodig.

Hoe de uitbetaling werkt

Als je aansprakelijk bent voor de schade die je hebt veroorzaakt, betaalt je verzekeraar maximaal de dagwaarde van de beschadigde spullen of zaken uit. Dat betekent dat er een bedrag voor slijtage en veroudering van de nieuwwaarde wordt afgetrokken. De dagwaarde wordt vaak berekend aan de hand van een afschrijvingstabel. Je verzekeraar betaalt de schade rechtstreeks aan de persoon die schade heeft.

Niet aansprakelijk, wel verantwoordelijk

Soms ontstaat er buiten jouw schuld om schade waar je niet aansprakelijk voor bent, maar je wel verantwoordelijk voor voelt. Als je tijdens de verhuizing van een vriend bijvoorbeeld per ongeluk de tv laat vallen. Of tijdens het voetballen de bal tegen het hoofd van een toeschouwer schopt. In het geval van schades door een vriendendienst, logeerpartij of bepaalde sport- en spelsituaties bieden sommige verzekeraars alsnog dekking tot zo’n 12.500 euro. Lees in de polisvoorwaarden hoe het in zulke situaties met jouw dekking zit.