Wethouder Monique Schuttenbeld.
Wethouder Monique Schuttenbeld. Foto: Gerlinde Schrijver

‘Opbrengst van zonnepanelen op daken van bedrijven en instellingen is veel groter’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De opbrengst van zonnepanelen op daken van bedrijven en instellingen in Zwolle is veel groter dan tot nu toe verwacht. Dat meldt de gemeente Zwolle.

De opbrengst van elektriciteit door ‘zon op dak’ op de bedrijfsdaken zal tot 2030 volgens deze cijfers zelfs circa zes keer hoger zijn. Zo blijkt volgens de gemeente Zwolle uit nieuwe informatie van Enexis. “Een flinke opsteker voor de Zwolse energietransitie”, aldus wethouder Monique Schuttenbeld. “Ik ben uiteraard erg blij met deze nieuwe informatie. Er blijken veel meer initiatieven in de stad te bestaan om te investeren in schone energie dan we tot nu toe wisten. Een fantastische ontwikkeling en een compliment aan al deze bestuurders en ondernemers die met verduurzaming aan de slag zijn. Zon op dak past ook goed in onze opvattingen over meervoudig ruimtegebruik.”

Schaarste

Het verschil in de cijfers kwam naar boven tijdens gesprekken met Enexis om samen naar oplossingen te zoeken voor de dreigende schaarste op het energienet, de zogenoemde netcongestie. Dat gaf inzicht in het totaal aan plannen voor zon op dak. De gemeente wist alleen van plannen die vergunningsplichtig zijn. Enexis heeft ook zicht op niet-vergunningsplichtige initiatieven. De informatie van Enexis en gemeente is nu samengevoegd.

Ophogen

Met deze nieuwe informatie komt Zwolle aan zes keer zoveel energie ‘zon op dak’ als in het concept bod voor de Regionale Energie Strategie (RES) tot 2030. Zwolle wil daarom nu het RES bod ophogen van 192 naar 359 GWh. De Overijsselse hoofdstad is de eerste gemeente in de regio die door Enexis is geïnformeerd over de nieuwe cijfers. Gemeentes en Enexis zijn in gesprek om het mogelijk te maken om deze hogere productie op het energienetwerk te kunnen leveren. Daarvoor moet Enexis stevig investeren.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59