Afbeelding
Foto: Eigen foto

Lockdown Open Up brengt leerlingen positief geluid: ‘Het is heel normaal dat je in deze tijd wat somber bent’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Zo’n vierduizend leerlingen uit het Zwolse voortgezet onderwijs hebben deze week de livestream van Lockdown Open Up bekeken. “De boodschap is dat het in deze coronatijd gewoon oké is om somberder te zijn”, zegt bedenker Marieke Snel van ’THINK op school’.

“Doel is dat we omzien naar elkaar en dat leerlingen voor hulp altijd terechtkunnen bij hun mentor”, vervolgt ze. Ze is er trots op dat alle onderwijsinstellingen en de gemeente Zwolle – waaronder burgemeester Peter Snijders en wethouder Michiel van Willigen - hun nek hebben uitgestoken om dit programma mogelijk te maken, ‘om iets goed te doen’. “Met de meeste jongeren gaat het gelukkig hartstikke goed”, benadrukt ze. ”Maar het is belangrijk om in ieder geval ‘iets’ voor ze te doen. Er kwamen signalen dat er meer een beroep werd gedaan op de sociale wijkteams en dat ondersteuningsteams op scholen ook meer hulpvragen van jongeren kregen. Angst en somberheid zijn in deze coronatijd heel vanzelfsprekend. Ik ben zelf ook wat somberder dan voorheen. Met dit programma laten we leerlingen ervaren hoe ze in de klas wat voor elkaar kunnen betekenen door naar elkaar om te zien. Én duidelijk te maken dat, als het echt niet goed gaat, er altijd hulp is.”

Challenge

De grappige livestream met humoristische ondertoon is een start om daarna met elkaar in gesprek te gaan, legt Snel uit. “De vraag komt op tafel wat je voor elkaar kan doen en dat – als het niet goed gaat – je dat gewoon tegen elkaar kunt zeggen.” Het Zwolse initiatief is inmiddels dus door zo’n vierduizend leerlingen bekeken en tijdens twee ouderavonden schakelden ook 220 mensen in. De mentoren kregen zelf de keuze om met hun klas in te loggen. “Deze week zijn de shows en de mentoren hebben een lesformat gekregen om met de leerlingen over de livestream na te praten”, aldus Snel. “In een ‘challenge’ worden de klassen nu uitgedaagd om met positieve initiatieven te komen. Dat kan een ‘wake-up service’ zijn of bijvoorbeeld een idee om gezamenlijk te ontbijten. Op 18 februari wordt daarvan de winnaar bekend.”

Levenslessen

Snel is bedenker van ‘THINK op school’ dat bestaat uit een kernteam van vier mensen. Naast haar zijn Nadia Laroes, Linda van Riessen en Martijn Straathof er voor actief. Zij zorgen er met 25 trainers voor dat zes scholen voor voortgezet onderwijs als invulling voor het mentoruur THINK-lessen krijgen. Met een achtergrond in de jeugdhulpverlening is Snel er alles aan gelegen te voorkomen dat jongeren daarin terechtkomen. “Het gaat erom jongeren een soort levenslessen te geven en ze te leren dat ze zelf aan het roer staan. De rode draad is dat wij niet zeggen wat ze wel of niet moeten doen, maar dat ze zelf nadenken wie ze willen zijn.”

’THINK op school’ brengt de Lockdown Open Up samen met Kunsteducatie Nederland en Dwars TV.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen gisteren