Nigel van Oostrum op de huid gezeten door de boomlange Griek Giannis Dimakopoulos. Jozo Rados (31) leeft mee.
Nigel van Oostrum op de huid gezeten door de boomlange Griek Giannis Dimakopoulos. Jozo Rados (31) leeft mee. Foto: Pedro Sluiter

Van Oostrum en Landstede kunnen zich slordigheden permitteren tegen ARIS

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Tegen ploegen van een minder kaliber vindt Landstede Hammers het moeilijk om volle bak van start te gaan. De wedstrijd tegen ARIS Leeuwarden is daar een goed voorbeeld van.

Aanvoerder Nigel van Oostrum kan zich tegen zijn oude werkgever een gemiste kans voor open doel permitteren zoals Landstede Hammers zich in de uiteindelijk makkelijk gewonnen wedstrijd (86-58 na 35-26 ruststand) wel meer slordigheden kan permitteren.

Het sprankelt geenszins bij de regerend landskampioen, maar dat is ook niet nodig tegen een gehavend ARIS, dat goed begint met een 6-9 voorsprong als gevolg. “Ik geef onszelf wel de schuld daarvan. We beginnen slordig”, zegt Van Oostrum, die dat een typische kwaal noemt. “Wij beginnen altijd op het niveau van de tegenstander in plaats van op ons eigen niveau. Daar moeten we nog in verbeteren. Je ziet wel dat als we de knop omdraaien, dan gaan we los en pakken we een voorsprong van dertig punten”, aldus Van Oostrum, die in het derde kwart een opmerkelijke misser produceert. Hij kan er na afloop om lachen: “hou op, hou op man. Ik zat te denken van ‘makkelijk rechts de lay-up’ en ineens is die bal nat dus ik geef de bal de schuld haha. Hij glipte gewoon uit m’n hand, niet normaal. Maar we hebben gewonnen.”

De aanvoerder, die voordat hij in 2016 in Zwolle neerstreek voor Den Helder en ARIS uitkwam, weet dat het zaterdag tegen Den Helder Suns beter moet. Die ploeg was verrassend sterk begonnen met een overwinning op Den Bosch, maar is door een nederlaag in de laatste wedstrijd tegen Yoast United gezakt naar de vijfde plaats. “Aanstaande zaterdag moeten we scherp beginnen. We moeten laten zien dat er tegen ons niets te halen valt.”

Hamstringblessure

Broertje Devon van Oostrum ontbrak nog altijd tegen ARIS. De guard die in december voor vier weken werd verhuurd aan het Spaanse Penas Huesca, heeft last van z’n hamstring en is zaterdag waarschijnlijk ook nog niet van de partij. Na die wedstrijd tegen Den Helder speelt Landstede pas weer op 28 februari, twee weken later dus. Van een vakantie, of ‘vrijaf’, is echter geen sprake, weet Van Oostrum.

‘Kijk er niet echt naar uit’

“Ik denk dat we dan meer trainen dan normaal, dus ik kijk er niet echt naar uit. Dat is weer terug naar die lockdowntijd toen we twee maanden stil lagen. Toen was het elke dag vier uren trainen zonder doel. Nu is er gelukkig wel een doel.”

Landstede verloor de eerste wedstrijd dit seizoen van Donar, maar boekte tegen ARIS alweer de vijfde zege op rij. De Zwolse ploeg staat derde in de Dutch Basketball League, met evenveel punten als nummer twee Donar en twee minder dan koploper ZZ Leiden.

Landstede Hammers-ARIS Leeuwarden. Nigel van Oostrum strekt zich uit om bij de bal te komen.
Landstede Hammers-ARIS Leeuwarden. Aanvoerder Nigel van Oostrum aan de bal.