Afbeelding
aangeleverd

Wat moet je doen als je dakkapel lek is?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wanneer je een lekkage via je dak krijgt, is dat vaak lastig, maar het komt regelmatig voor. Een dak dient om je als bewoner te beschermen tegen regen, storm, hagel, sneeuw, warmte, kou en hitte. Bij een schuin dak is het lastig om de lekkage zelf te maken, omdat het op een bepaalde hoogte is gesitueerd. 

Om de veiligheid te waarborgen moet je de juiste stelling hebben. Wanneer je een dakkapel hebt, komt het ook voor dat het platte dak lekt. Ook dat kan verschillende oorzaken hebben. Ga daar als leek niets aan doen, maar laat een dakkapellen specialist de lekkage verhelpen. Hij heeft vaak bepaalde gereedschappen om de plaats van de lekkage op te sporen. Vooral bij geïsoleerde daken en dakkapellen is het belangrijk dat je geen lekkage krijgt. 

Het is nadelig voor de constructie, maar wanneer de lekkage langer duurt dan wenselijk zal ook de isolatiewaarde dalen. Daarom moet je, wanneer je een lekkage ziet, het zo snel mogelijk in orde laten brengen. Bij het dak van een dakkapel kan de aansluiting op de afvoer niet meer in orde zijn of de dakbekleding is verouderd waardoor er misschien kleine scheurtjes in zijn gekomen.

Een lekkage van je dakkapel achterhalen

Normaal gesproken zal het dak van een dakkapel niet mogen lekken. Er kan ergens een constructiefout zijn gemaakt bij het maken van de dakkapel. Om de dakkapel waterdicht te houden, wordt er vaak gebruik gemaakt van loodslabben en waterkerende randen. Voor de dakbedekking kan er bitum zijn gebruikt. 

Daar is in principe niets mis mee, maar kan door veroudering gaan scheuren. De dakkapel specialist zal eerst het dak inspecteren en regelmatig aangeven dat de dakbedekking vernieuwd moet worden. Hij zal, voordat hij de reparatie uitvoert, eerst met je de mogelijkheden bespreken. Voor de dakbedekking zijn er verschillende materialen. Daarbij kun je kiezen voor bitum, EPDM en kunststof. De kunststof is de duurste, maar gaat wel het langste mee. Omdat het dak van een dakkapel veel te lijden heeft van de warmte en de kou is het raadzaam kunststof te nemen. 

Zodra je de toestemming geeft dat het dak van je dakkapel van een nieuwe dakbedekking moet worden voorzien zal de specialist eerst de offerte voor je opmaken. Je zou meerdere offertes kunnen laten maken door enkele specialisten. Wanneer je de offertes ontvangen hebt, kun je de beslissing maken. Je moet echter niet te lang wachten, omdat het dak van je dakkapel zo snel mogelijk in orde moet zijn.