Afbeelding
Gemeente Zwolle

D66: Daag architecten uit passerelle te ontwerpen, laat Zwollenaar kiezen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Over het spoor van Zwolle centrum naar zuid komt een tot de verbeelding sprekende overgang die beide stadsdelen verbindt. Het wordt een icoon bij het spoor, een plek met groen en kunst. Om dit te kunnen realiseren, is de creativiteit en kennis van architecten nodig.

D66 wil dat het college een prikkelende opdracht uitzet die jonge, veelbelovende architecten en gevestigde namen uit heel Nederland uitdaagt om een ontwerp te maken. Inwoners zouden vervolgens het ontwerp van hun keuze kunnen kiezen.

Creativiteit

De fractie van D66 heeft geen twijfels bij de plannen van het college, maar wel bij de manier waarop het college deze denkt te bereiken. Zo stelt het college voor om zelf met ambtenaren en een aantal reeds betrokken architecten aan de slag te gaan met het ontwerp. D66 is het niet eens met dit proces binnen de muren van het stadhuis. “Wij vinden dat je alle creativiteit en expertise uit de samenleving moet halen bij dit soort projecten. Architecten kunnen een tot de verbeelding sprekend ontwerp maken. Daarbij vinden we het belangrijk dat de gemeente hiermee op de kaart komt te staan. Die kans is veel groter als je architecten uitdaagt in plaats van dat je zelf aan de slag gaat”, aldus raadslid Mark Oldengarm. Hij pleit er maandag 15 februari in de gemeenteraad voor om een ander proces te kiezen.

Kunstenaars

“De passerelle moet ook kunstzinnig zijn. Het moet immers een hele mooie plek worden en er moet er iets te beleven zijn,” zegt Mark. Hij pleit er daarom ook voor om Zwolse kunstenaars te betrekken bij de passerelle. Een architect die in zijn ontwerp architectuur en kunst weet te combineren met hulp van Zwolse kunstenaar of kunstenaars die echt iets met Zwolle hebben, heeft wat hem betreft de voorkeur.

Live vanavond de gemeenteraadsvergadering bijwonen, kan via https://channel.royalcast.com/zwolle/#!/gemeentezwolle/20210215_1

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14