Het verhaal van John Stegeman bij PEC Zwolle is geen succesverhaal geworden en eindigt nu voortijdig.
Het verhaal van John Stegeman bij PEC Zwolle is geen succesverhaal geworden en eindigt nu voortijdig. PEC Zwolle Media

PEC Zwolle zet Stegeman aan de kant

· leestijd 1 minuut Sport

PEC Zwolle heeft trainer John Stegeman na de nederlaag tegen FC Emmen (3-2) per direct op non-actief gesteld. Dit heeft de club zaterdagavond besloten na de tegenvallende prestaties van de laatste tijd.

Stegeman (44) is ruim anderhalf jaar oefenmeester van PEC Zwolle geweest. Aan het einde van 2020 maakte de club al bekend dat dit het laatste seizoen ging worden van Stegeman, maar nu is dus besloten om per direct afscheid te nemen.

In zijn eerste, vanwege corona afgebroken, seizoen eindigde de club op een vijftiende plaats. De Zwollenaren staan momenteel nog altijd dertiende, maar de nederlaag tegen Emmen, dat de eerste zege van het seizoen boekte, was een fikse domper in een opnieuw moeizaam seizoen.

PEC gaat nu verder op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en hoopt deze spoedig te presenteren.

Eagles-verleden

Stegeman was van meet af aan omstreden bij veel fanatieke Zwolse supporters omdat hij een verleden heeft bij Go Ahead Eagles. Hij speelde drie seizoenen voor de aartsrivaal en was er trainer voordat hij door PEC werd gecontracteerd. Die overgang was saillant. Stegeman was al met PEC in gesprek op het moment dat hij met Go Ahead Eagles voor promotie streed in de nacompetitie. Een dag na het mislopen van promotie werd hij in Zwolle gepresenteerd als nieuwe trainer. ‘Ik begrijp de sentimenten, maar zo werkt het in de bedrijfstak voetbal. Ik wil kijken waar mijn plafond ligt”, verdedigde Stegeman zich destijds.

Auto-ongeluk

In Zwolle werd het al snel heet onder zijn voeten omdat Stegeman betrokken was bij een eenzijdig auto-ongeluk waarbij hij drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. De prestaties hielpen vervolgens niet mee. PEC speelde een uitermate moeizaam eerste seizoen waarbij er pas na de winterstop een stijgende lijn zichtbaar was. Dit seizoen is PEC veel minder kwetsbaar, maar het aanvallende voetbal dat de club en haar supporters graag zien is meestal ver te zoeken. Het gemor van de achterban is non-stop. Supporters van PEC telden op Twitter de dagen af naar het einde van het contract en de hashtag ‘StegemanOut’ werd gretig verspreid.

Opvolgers

Kort voor de winterstop haalde PEC vier punten uit duels met Emmen en ADO Den Haag en met de overwinning in januari op Willem II was het gat naar de degradatiezone geruststellend. Na vijf duels zonder overwinning zag de directie van PEC zich toch genoodzaakt om per direct op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. De namen van Gertjan Verbeek, Erwin Koeman en Erwin van der Looi kwamen eerder al voorbij als opties om Stegeman na dit seizoen op te volgen.