De nieuwe voorzitter Johan Nieuwland is zelf een hardloopliefhebber.
De nieuwe voorzitter Johan Nieuwland is zelf een hardloopliefhebber. Foto: Alida Bosma

‘Halve Marathon is een feestje voor het publiek dat naar de stad komt en dat moet ook zo blijven’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

HALVE MARATHON

Stichting Halve Marathon Zwolle heeft een nieuw boegbeeld. September vorig jaar nam Johan Nieuwland uit Wezep de voorzittershamer over van Teun Bouwhuis, die aan de basis stond van het evenement. Nieuwland beschrijft de Zwolse Halve Marathon als een succesformule. “Het staat. Daar moet je niet teveel aan veranderen. We gaan op dezelfde voet verder, al schromen we zeker niet om leuke accenten te blijven zetten.”

Nieuwland is een echte hardloopliefhebber, maar mag ook graag wielrennen en mountainbiken. “Ik hou van bewegen in combinatie met de natuur. Fantastisch. Ik heb verschillende marathons gelopen. Vier keer Rotterdam, één keer Urk-Zwolle en twee keer de marathon op Terschelling. Ik loop al 41 jaar.” Als hardloper leerde hij de ‘Halve’ van Zwolle goed kennen. Ik heb diverse keren meegedaan. Meer dan vijf keer.”

Facility manager

Tegenwoordig loopt hij geen hele en halve marathons meer. “Ik loop nu recreatief. Toen ik niet meer meedeed aan de halve marathon, wilde ik wat betekenen voor de organisatie van de Zwolse Halve Marathon. Daar heb ik Teun (Bouwhuis, GM.) toen over gesproken. Een week later stond hij voor m’n deur en even later was ik facility manager. Bij deze functie ben je verantwoordelijk voor alle faciliteiten, zoals de hekken, de elektra en de tribunes. Het is ieder jaar bijna een militaire operatie. Om 18.00 uur gaan de marktkramen weg en om 19.15 uur gaat de 4 Engelse Mijlen van start. Binnen een uur moet je de binnenstad omgebouwd hebben. Gelukkig hebben we veel gepassioneerde vrijwilligers. Anders is het niet uit te voeren”, aldus Nieuwland.

Beste eer en geweten

Na acht jaar facility manager mag hij zich nu voorzitter noemen van Stichting Halve Marathon Zwolle. Nadat Teun Bouwhuis aangaf dat hij wilde stoppen, kwam Nieuwland in beeld. “Of ik heb getwijfeld? Nee, daar is het een te mooi evenement voor. Je volgt natuurlijk wel iemand op met een reputatie van hier tot Tokio. Maar ik ga deze klus naar beste eer en geweten doen. Gelukkig ken ik de klappen van de zweep”, aldus Nieuwland, die het betreurt dat Teun Bouwhuis in 2020 door de coronacrisis niet op een normale manier afscheid heeft kunnen nemen als voorzitter. “Ik had hem die twintigste editie zo gegund.”

Race tegen de tijd

De grote vraag is of de Zwolse Halve Marathon dit jaar wel door kan gaan. Later in het jaar worden de vooruitzichten voor grote sportevenementen wellicht wat beter doordat er steeds meer mensen worden gevaccineerd, maar het is een race tegen de tijd. “Dat zeg je precies goed. Als organisatie gaan we er vooralsnog vanuit dat het evenement op zaterdag 12 juni kan doorgaan, maar dat wil zeker niet zeggen dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. We hebben geen glazen bol”, aldus Nieuwland.

‘We moeten positief blijven’

Hij benadrukt dat het evenement niet wordt aangepast. “Organisatorisch is dat niet te doen en bedenk wel dat we een festival zijn. Tijdens de halve marathon zijn er meer dan dertig verschillende activiteiten rondom het parcours en komen er ruim tienduizend mensen naar de stad. De halve marathon is een feestje voor het publiek dat naar de stad komt en dat moet ook zo blijven. Wij gaan voor het totaalfeestje. De combinatie van topsport, recreanten en publiek. Het is vervelend dat je als organisatie de touwtjes niet in handen hebt, maar daar moet je geen energie insteken omdat je er geen vat op hebt. We moeten positief blijven. Als het kan, moeten we zorgen dat het door kan gaan.”

Tijd kopen

Wel heeft de organisatie besloten om de start van de inschrijvingsmogelijkheden op te schuiven van 28 februari naar 28 maart. “Daarmee kopen we tijd. We zijn afhankelijk van het kabinet. Als zij zeggen dat er in de eerste helft van het jaar geen grote evenementen mogen plaatsvinden, dan is het afgelopen”, aldus Nieuwland. “Dat zou jammer zijn voor het evenement. Omdat het een belangrijk evenement is voor de lopers en het publiek lopen we wel met de gedachte in ons hoofd om te kijken of we de Zwolse Halve Marathon alsnog later in het jaar zouden kunnen organiseren. Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Tevens is dat afhankelijk van heel veel factoren waar naar moet worden gekeken. Dus allemaal niet zo eenvoudig”, besluit Nieuwland.