Afbeelding
Foto: Eigen foto

JOVD Zwolle en JS Overijssel willen eind aan anti-abortusdemonstranten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - “Dit is écht onbestaanbaar. We worden teruggeworpen naar de jaren zeventig,” waren de eerste reacties van JOVD Zwolle-voorzitter Dirk Oostra en Jonge Socialisten (JS) Overijssel-voorzitter Nicolien Boekhoudt op de berichten dat er afgelopen woensdag opnieuw werd gedemonstreerd bij de abortuskliniek aan de Oosterlaan in Zwolle.

Sinds enkele maanden is er een bufferzone ingesteld rondom deze kliniek, maar volgens de JS en de JOVD begint het er steeds meer op te lijken dat deze maatregel zijn doel niet dient en in de huidige vorm nooit kan voldoen aan waarvoor het bedoeld is: het beschermen van vrouwen.

Kwalijk

De JOVD en de JS denken in Zwolle steeds meer de rol te moeten overnemen van de socialistische jongeren uit de jaren zestig en zeventig die destijds opkwamen voor de rechten van vrouwen. Zij vinden namelijk dat de burgemeester veel te weinig actie onderneemt. Oostra: “En dat nemen wij hem écht kwalijk. Toen de bufferzone werd ingesteld door de burgemeester waren we al bang dat de huidige variant veel te weinig op zou leveren. Nu blijkt dat ook des te meer uit de praktijk.”

Onzin

“Wij zijn trots op de strijd die destijds is gevoerd, maar het kan niet zo zijn dat we vijftig jaar na dato opnieuw moeten beginnen,” zegt Boekhoudt. Oostra vult aan: “Het is 2021 en als Zwolle toe wil groeien naar een moderne stad, die inclusief is en waarbij de mannen en vrouwen gelijk zijn, dan moet hier daadkrachtig tegen worden opgetreden. Deze onzin moet per direct een halt worden toegeroepen.” Volgens de beide voorzitters kan dit door de bufferzone, die nu nog maar dertig meter rondom de kliniek beslaat, uit te breiden en wellicht om te vormen naar een gebiedsverbod voor de anti-abortusorganisaties en plekken aan te wijzen waar deze groepen wel mogen demonstreren. “Als die anti-abortusorganisaties actie kunnen ondernemen, dan kan de burgemeester dat ook. Bescherm de vrouw”, besluiten ze.