Afbeelding
Foto: Rick Meinen Studio

Inwoners Zwolle gaan vanaf 1 april betalen voor storten extra afval

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De haal- en brengservice van grof huisvuil en grof tuinafval in Zwolle wijzigt vanaf 1 april 2021. Elk huishouden kan vanaf die datum twee keer per jaar gratis een tuinzak voor grof tuinafval aanvragen, één keer gratis grof huisvuil aan huis laten ophalen en jaarlijks in totaal 500 kilo grof huisvuil en/of grof tuinafval gratis naar het milieu brengstation van ROVA brengen.

Vaker gebruikmaken van de diensten voor halen en brengen van grofvuil kan nog steeds. Daarvoor moeten inwoners betalen. De gemeente voert deze verandering door om volgens haar de afvalverwerkingskosten beheersbaar te houden en eerlijker te verdelen. Ook wil ze de hoeveelheid restafval zo verder terugbrengen.

Tuinzak

Een kleine groep huishoudens maakt relatief veel gebruik van de diensten, meldt de gemeente. “Voor verreweg de meeste Zwolse huishoudens zijn de genoemde hoeveelheden ruim voldoende. Het merendeel van de huishoudens komt namelijk maximaal één keer per jaar bij het milieu brengstation van ROVA aan de Rijnlandstraat. Gemiddeld wordt er 75 kilo afval per bezoek gebracht. Ook van de tuinzak en de ophaalservice voor grof huisvuil wordt gemiddeld minder dan één keer per jaar per huishouden gebruik gemaakt. Huishoudens die meer gebruik willen maken van de haal- en brengservice van grofvuil gaan daarvoor betalen wanneer zij boven de nieuwe maximum hoeveelheden uitkomen.”

Tegoed

De nieuwe regels gaan in op 1 april 2021. Voor wie voor die datum grof huisvuil en grof tuinafval heeft gebracht of heeft laten ophalen, tellen deze aantallen voor 2021 nog niet mee. Op 1 januari van elk jaar krijgen huishoudens weer nieuw tegoed voor dat betreffende jaar.

ROVA-pas

Inwoners die een tuinzak willen bestellen of grof huisvuil willen laten ophalen, kunnen daarvoor een afspraak maken via de website van ROVA, de ROVA-app of het Klantcontactcentrum van ROVA. Hierin verandert dus niets. Wel heeft men daarbij vanaf 1 april ook het ROVA-pasnummer nodig. Hierop wordt namelijk bijgehouden hoeveel tegoed het huishouden nog heeft. Inwoners die afval naar het milieu brengstation brengen, dienen ook hun ROVA-pas mee te nemen.

Afval

Grof huisvuil is afval uit de inboedel van een woning dat te groot of te zwaar is voor de restafvalcontainer. Dat is bijvoorbeeld een bank, matras of tapijt. Afval dat ‘nagelvast’ in of bij de woning zat, bijvoorbeeld een keukenkastje of deur, valt hier niet onder. Dit is bouw- en sloopafval. Grof tuinafval is afval uit de tuin dat te groot of te zwaar is voor de gft-container, zoals snoeiafval en grote hoeveelheden gemaaid gras of bladeren.

Kosten

Wie door het tegoed voor dit jaar heen is, maar wel grofvuil wil brengen of laten ophalen, betaalt voor elke extra keer een tuinzak laten brengen en ophalen 25 euro per zak, elke extra keer grof huisvuil laten ophalen 40, euro per kubieke meter, elke keer extra grof huisvuil brengen 27 euro per 100 kilo, met uitzondering van harde plastics en vloerbedekking (23,50 euro per 100 kilo) en elke keer extra tuinafval brengen: 8,10 euro per 100 kilo.

Voor het wegbrengen van autobanden, dakleer en grond & zand naar het milieu brengstation betaalt men voortaan vanaf de eerste kilo een vergoeding. Voor alle andere soorten afval die worden gebracht, veranderen de kosten niet. Het wegbrengen van metaal, textiel, glas en karton naar het milieu brengstation blijft bijvoorbeeld gratis.

Website

Op www.zwolle.nl/halenenbrengen staat meer informatie over de wijzigingen in de haal- en brengservice van grofvuil en hoe de gemeente streeft naar een Zwolle zonder afval.