Afbeelding
Foto: Markus Spiske

Milieubewuste organisaties Zwolle roepen op tot Klimaat Alarm

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De ‘Klimaatcoalitie Zwolle’, een samenwerkingsverband van vijf milieubewuste organisaties in Zwolle, roepen mensen op voor een klimaatmars op zondag 14 maart tussen 14.00 en 15.00 uur in Park de Wezenlanden.

“Op 12 december 2015 werd het “Akkoord van Parijs” gesloten, waarbij werd afgesproken dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet blijven en dat er snel een eind moest komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. In de jaren daarna werd veel gepraat maar weinig gedaan. Intussen ging de uitstoot van broeikasgassen gewoon door en de aarde warmde verder op. Dit kan zo niet langer doorgaan”, volgens de coalitie. “We moeten nu met zijn allen in heel Nederland een klimaatalarm slaan dat op hetzelfde moment tot in Den Haag kan worden gehoord. Dat doen we in 37 plaatsen in het land op zondag 14 maart in Zwolle, vlak achter het Provinciehuis.”

Programma

De organisatoren verwachten dan in het park bij elkaar te kunnen komen onder de dan geldende Corona-regels en veiligheidsregels, met het in acht te nemen van de aangegeven anderhalve meter afstand van elkaar. “Er wordt een afwisselend programma gepresenteerd waarin we, soms interactief, weer met de feiten kennismaken en ook gaan horen wat je zelf en met elkaar kunt doen om een verdere aantasting van het klimaat te beperken. Wat volgt is het Klimaat Alarm om 15.00 uur. Neem daarvoor zelf wat Alarm-materiaal mee dat wel goed hoorbaar is, maar niet de irritatie van de aanwonenden oproept.”

Uitstoot

“In het afgelopen Corona-jaar hebben we ervaren wat het voor ons zelf betekent als het in onze eigen omgeving heter en droger wordt en wat hevigere regen en wind voor overlast zorgt”, vervolgt de organisatie. “Hoe de extreme omstandigheden elders in de wereld zijn, zien we vrijwel dagelijks in krant of op televisie. We weten nu ook dat de noodgedwongen lockdowns en reisbeperkingen een verminderde uitstoot van Co2 te zien gaven en daardoor ook een verminderde opwarming van de aarde tot gevolg had.”

Vluchten

Vluchten kan niet meer, volgens de coalitie. “Er is geen tweede aarde. Terug naar het ‘oude’ is een letterlijk doodlopende weg. We hebben zelf in de hand welke wereld we aan de generaties na ons kunnen doorgeven. Hoe kunnen we onze kleinkinderen later in de ogen kijken als blijkt dat we te weinig aan de opwarming van de aarde hebben gedaan toen het nog kon. Met de komende parlementsverkiezingen hebben we zelf de gelegenheid om de politici duidelijk te laten weten dat we voor een leefbare toekomst nu een ander pad moeten inslaan.”

De organisatie vraagt deelnemers zich van tevoren aan te melden. “Dan weten we ook hoeveel anderhalve-meter stippen we op het veld moeten aanbrengen.” Aanmelden kan digitaal op www.klimaatmars2021.nl.