Afbeelding
Foto: Eigen foto

D66 Zwolle wil wachtlijsten in het onderwijs vanwege groei stad voorkomen

Algemeen

ZWOLLE – D66 fractievoorzitter Sonja Paauw en burgerraadslid Sander van Dijk willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe de actuele situatie van de wachtlijsen in het Zwolse onderwijs is. Zij hebben schriftelijke vragen gesteld.

D66 Zwolle zegt regelmatig signalen van ouders te krijgen die hun kind op een school willen laten inschrijven, maar daar te maken krijgen met een wachtlijst. Omdat het inschrijven van kinderen onder de 3 jaar niet is toegestaan en wachtlijsten de kansengelijkheid en diversiteit in het basisonderwijs in de weg kunnen staan, vragen de politici opheldering.

Druk

Zwolle groeit hard en volgens Sander van Dijk neemt daarmee de druk op voorzieningen zoals het primair onderwijs toe. “Verstedelijking zorgt voor levendigheid maar ook voor druk op voorzieningen. Zo is er voor sommige basisscholen nu al een grotere vraag dan dat er capaciteit is en zal deze overvraag door inbreiding mogelijk nog verder kunnen gaan toenemen. Goed dus om nu alvast te weten wat de stand van zaken is. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn.”

Onwenselijk

De Wet op het Primair Onderwijs (WPO) stelt dat aanmelding van kinderen voor toelating op een school kan plaatsvinden vanaf de dag waarop het kind de leeftijd van 3 jaar bereikt.
D66 Zwolle ontvangt regelmatig geluiden van ouders die hun kind die 3 geworden is willen inschrijven op een basisschool maar stuiten op een inschrijfbeleid dat niet strookt met landelijke wetgeving. Van Dijk: “Zo horen we van situaties waar voor kinderen ónder de 3 jaar een ‘interesse kenbaar gemaakt kan worden’ als voorinschrijving, resulterend in een wachtlijst. Dat is wat ons betreft onwenselijk en bovendien onwettelijk.”