voetbal
voetbal stock

Konterman over debuut als trainer: ‘het mocht niet zo zijn’

PEC Zwolle heeft de 4-1 overwinning op Heerenveen geen passend vervolg kunnen geven. Het debuut van Bert Konterman als hoofdtrainer van PEC Zwolle leverde een zure, maar wel terechte nederlaag op bij Heracles Almelo (2-1).

Konterman maakte in Zwolle in de jaren tachtig zijn debuut in het betaald voetbal en maakte vervolgens naam bij Cambuur, Willem II, Feyenoord, Glasgow Rangers en Vitesse. De verdediger was na zijn voetbalcarrière al eerder werkzaam in Zwolle als hoofd jeugdopleidingen en technisch manager en werkte daarna jarenlang voor de KNVB bij vertegenwoordigende jeugdelftallen. Konterman (50) maakt het seizoen af voordat Art Langeler aan het roer komt in Zwolle. “Ik ben blij met deze kans bij een mooie club als Zwolle”, aldus de in Rouveen geboren trainer.

In een wedstrijd waarin Heracles grotendeels de bovenliggende partij was mocht PEC van geluk spreken dat het met 0-0 ging rusten. Xavier Mous was twee keer de reddende engel op inzetten van Sinan Bakis en in blessuretijd kwam PEC goed weg toen een doelpunt van de thuisploeg werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Hoewel minder dominant na de pauze, kwam Heracles na een uur spelen verdiend op voorsprong. Clubtopscorer Ray Vloet rondde een door hem zelf opgezette aanval overtuigend af. Volledig uit het niets kwam PEC een minuut later langszij. Na een goede aanval over rechts met Pelle Clement en Benson Manuel viel de bal voor de voeten van Mustafa Saymak, en die schoot zijn ploeg naar 1-1.

Konterman verving na tachtig minuten zijn driemansvoorhoede voor drie verse krachten en bijna werd dit een gouden wissel in zijn eerste wedstrijd als trainer in het betaald voetbal. Invaller Reza Ghoochannejhad werd vrijgezet voor de keeper, maar gunde de kans aan Mike van Duinen. “Dan denk je, ‘ja Mike, daar kun je jezelf onsterfelijk maken’, maar het mocht niet zo zijn”, mijmerde Konterman na afloop.

Het was ook te veel van het goede geweest, want met een punt was PEC eigenlijk al goed weggekomen. In blessuretijd kopte Luca De La Torre Heracles naar 2-1. Daarmee blijft de achterstand van PEC op nummer tien Heracles zes punten. Omdat Willem II een puntje pakte bedraagt het gat naar de degradatiezone nu acht punten.

PEC speelt aanstaande zondag in het Mac3Park stadion om 16.45 uur tegen Ajax.