Afbeelding
Foto: Eigen foto

Studenten protesteren vrijdag in Zwolle met bannerdrop tegen leenstelsel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Vijftien studenten protesteren vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur in Zwolle tegen het leenstelsel. Ze doen dat met een bannerdrop op het Grote Kerkplein met de tekst: ‘Den Haag zal het geen fluit interesseren, maar wij kunnen deze studieschuld niet negeren’.

De studenten hangen ook posters op in de stad met daarop de namen van dertig studenten en de hoogte van hun studieschuld. Kimberley Lindenhovius: “De angst voor de toekomst is voor mij het ergste van het leenstelsel. Als studenten zouden we onszelf moeten kunnen ontwikkelen, kennis opdoen en genieten van onze jeugd. Maar in plaats daarvan vragen we ons af of we onze boodschappen en huur kunnen betalen.” Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Deze studenten vormen een generatie die met een hoge schuld aan hun werkzame leven begint, maar ook de rekening van de coronacrisis en vergrijzing moet betalen, moet dealen met de klimaatcrisis en een huizenmarkt die volledig op slot zit.”

Pechgeneratie
In 2014 werd het leenstelsel ingevoerd. Studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand en de gemiddelde studieschuld loopt per student al snel op tot 35.000 euro. Inmiddels is de totale studieschuld opgelopen tot boven de 21 miljard euro. Lyle Muns, voorzitter LSVb: “We willen vrijdag een vuist maken richting de politiek net voor de verkiezingen. Er worden allemaal beloftes gedaan in de campagnes rondom de verkiezingen. En het wordt tijd dat die beloftes worden waargemaakt.”

Actieweek
Naast de actie in Zwolle wordt er vrijdag ook gedemonstreerd in Utrecht en een dag later, zaterdag, gaan studenten in Amsterdam de straat op. In Groningen is dinsdag de eerste demonstratie en in Nijmegen is er een actie op 10 maart. Op 15 maart is er tot slot een mars in Wageningen met studenten uit het hele land.

#NietMijnSchuld
De acties zijn onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Zij voeren actie voor een basisbeurs, die het mogelijk maakt om schuldenvrij te kunnen afstuderen. “Om de basisbeurs mogelijk te maken moet er extra geld naar het onderwijs gaan. Ook moet er compensatie komen voor de leenstelselgeneratie.”