Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse politie ‘ontsnapt’ aan waan van de dag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Om politiemensen een pluim te geven voor hun inspanningen rondom het handhaven van de avondklok, heeft de Zwolse escaperoom The Great Escape hen dinsdag 9 maart het nieuwste online ontsnappings-spel 'Kidnapped' laten spelen. “De politie heeft wel een uitje verdiend. De politie werkt hard om Zwolle veilig te houden”, vindt Johan Post, directeur van The Great Escape.

Het idee ontstond na de avondklokrellen van maandagavond 26 januari in het centrum van Zwolle. “Als ondernemers achter de escaperoom leven we mee met de ondernemers in de binnenstad. Je wilt niet dat relschoppers hun winkels of terrassen vernielen. Ik hield mijn hart vast”, blikt Post terug. Gelukkig kwam het niet zover. Na een onrustig begin voorkwam de politie dat het uit de hand liep en ook de avonden erna bleef het rustig in Zwolle. Volgens Laurens van Laar, mededirecteur van The Great Escape, verdienen de agenten daarom een blijk van waardering. “Door hun inzet is de stad veilig gebleven voor zowel ondernemers als inwoners. Daarvoor willen wij de politie graag bedanken.”

Ontvoering
Dat bedankje kwam in de vorm van de nieuwe online escaperoom ‘Kidnapped’. Traditioneel proberen deelnemers in een escaperoom uit een ruimte te ontsnappen. Dat gaat gepaard met puzzels, obstakels en cijfersloten. Door samenwerking en slim nadenken kunnen teams ontsnappen. “Dit nieuwe spel daarentegen begon als een online vergadering. Mijn collega’s wisten van niets en dachten hun nieuwe kandidaat-teamchef via het beeldscherm te ontmoeten, maar van achter hun computer waren ze er getuige van hoe die werd ontvoerd”, vertelt Riemer van Beem, scheidend teamchef van de Zwolse politie. “Dat was natuurlijk in scene gezet; de ontvoerder was een acteur van The Great Escape.”

Kidnapping

Van Beem zelf was als enige vooraf op de hoogte van de zogenaamde kidnapping. “Een leuk en verrassend ‘teamuitje”, zegt hij. “Omdat deze escaperoom online is, konden we het binnen de coronarichtlijnen spelen. ‘Kidnapped’ sluit ook nog eens goed aan op het politiewerk. Je zag meteen dat we gedisciplineerd aan de slag gingen om de puzzel op te lossen. Het spel is dan ook een knipoog naar ons politiewerk”, zegt Van Beem, die met zijn team binnen de tijdslimiet van anderhalf uur de identiteit van de ontvoerder achterhaalde.

Enthousiasme
De vertrekkend politieman is blij met de waardering van The Great Escape. “De politie vindt de samenwerking met ondernemers belangrijk”, vertelt Van Beem. “Daarnaast is het mooi om te zien dat een Zwols bedrijf als The Great Escape in deze coronatijd zo vindingrijk en creatief is om iets moois als ‘Kidnapped’ te ontwikkelen. Daarom zijn we ingegaan op het initiatief.”


Ook zijn collega’s reageerden enthousiast op het spel. Dat enthousiasme merkten Post en Van Laar ook al bij eerdere deelnemers aan het spel, dat met name bedoeld is voor bedrijven. Post vertelt: “Vooral dat vooraf niemand weet dat hij meedoet aan een spel, maakt het leuk. Dat wij iemand live in beeld ontvoeren tijdens wéér een ‘saaie’ online vergadering, verwacht natuurlijk niemand.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37