Art Langeler, geflankeerd door technisch manager Mike Willems,  gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle.
Art Langeler, geflankeerd door technisch manager Mike Willems, gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle. Mark de Rooij

Langeler gepresenteerd als trainer PEC; ‘middenmoot met uitschieter naar boven’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Het is al ruim twee weken geen nieuws meer, maar nu ook officieel bekend gemaakt door PEC Zwolle. Art Langeler is de nieuwe hoofdtrainer, vanaf volgend seizoen. Hij heeft een contract getekend voor twee seizoenen. Het is nog onduidelijk hoe de technische staf er verder uit gaat zien.

Met technisch manager Mike Willems aan zijn zijde werd Langeler in de Jan Drost-persruimte van het Mac3Park Stadion gepresenteerd als de opvolger van John Stegeman. Voor Langeler wordt het de tweede keer dat hij hoofdtrainer is in Zwolle. Vanaf januari 2010 tot en met het seizoen 2012-2013 was de oefenmeester ook al eindverantwoordelijk. In zijn eerste volledige jaar liep Langeler met FC Zwolle promotie naar de eredivisie net mis, maar een jaar later werd het kampioenschap van de Jupiler League alsnog behaald. Het seizoen daarop eindigden de Blauwvingers als elfde in de Eredivisie en bereikten ze de halve finale van de KNVB Beker.

Langeler was hierna werkzaam bij PSV als hoofd jeugdopleiding en bij de KNVB als coach van Jong Oranje en de laatste jaren als directeur voetbalontwikkeling. Hij wilde naar eigen zeggen graag weer aan de slag als trainer in het betaald voetbal. “Ik heb vorig jaar aangegeven bij de KNVB dat ik nog één of twee jaren door wilde gaan. Ik zie mezelf toch vooral als trainer. Ik zeg altijd dat ik een beetje een omhoog gevallen voetbaltrainer ben, haha”, aldus Langeler op de persconferentie.

Ambities bijgesteld

De ambitie van PEC (’wat goed is, moet beter’, juli 2018) om structureel in het linkerrijtje te spelen met een regelmatige uitschieter naar Europees voetbal lijkt op een lager pitje te zijn gekomen. Langeler denkt dat PEC hier nog niet aan toe is. “In de eredivisie spelen is het belangrijkste voor PEC. Ik denk dat het een goed streven is om in de middenmoot te willen spelen met af en toe een uitschieter naar boven. Maar het is niet uit te sluiten dat we het ook wel eens lastig gaan krijgen.”

Zoektocht

Na het plotselinge ontslag van John Stegeman, die al wel wist dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd, kwam De Stentor al snel met het nieuws dat Langeler de nieuwe man ging worden. “Het verbaasde me wel dat dingen als feiten werden gebracht. Maar ik heb me er niet aan gestoord omdat de teneur wel positief was”, zegt Langeler.

Aangezien Langeler nog onder contract staat bij de KNVB, was het nog de vraag wie de honneurs ging waarnemen voor de rest van dit seizoen. Alfons Groenendijk haakte af waarna Leeroy Echteld tegen Heerenveen eenmalig op de bank zat als eindverantwoordelijke. PEC kwam daarna uit bij oud-speler Bert Konterman als interim-trainer voor de resterende tien wedstrijden. Konterman debuteerde zondag als trainer in het betaald voetbal met een 2-1 nederlaag tegen Heracles Almelo.

Of Konterman na dit seizoen onderdeel blijft uitmaken van de technische staf is niet duidelijk. De huidige assistenten Leeroy Echteld en Gert-Peter de Gunst zouden naar verluid vertrekken en het is onduidelijk hoe dat zit met Henry van der Vegt. 

Art Langeler
Mike Willems en Art Langeler
PEC is ART
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59