Leroy Konjanan in zijn vernieuwde studio.
Leroy Konjanan in zijn vernieuwde studio. Foto: Pedro Sluiter

Gehoord onder de Sassenpoort: Zwolse dj Roy el Kei is aan de beterende hand

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

ZWOLLE - Bij Leroy Konjanan – bekend onder zijn artiestennaam Roy El Kei – wordt in november 2017 een agressieve vorm van multiple sclerose vastgesteld. Voor de succesvolle Zwollenaar een zware tegenvaller. Hoe zwaar? Dat moet blijken maar als Leroy een jaar later te kampen krijgt met gezondheidsklachten waardoor hij afvalt, neemt ook stress bij hem de overhand. 

Zijn toestand wordt omschreven als ‘brainfog’, teveel mensen in zijn directe omgeving putten hem uit en zijn nieuwe muziekstudio ziet hij nog maar amper van binnen Onder de titel ‘Roy against MS’ wordt een speciale site geopend en in het kielzog daarvan wordt een crowdfunding actie opgestart. Het doel is om een bedrag van 75.000 euro bij elkaar te krijgen om Leroy een speciale stamcelbehandeling in Mexico te laten ondergaan. Zelf heeft hij best moeite met de actie; ziet dit alsof hij zijn hand moet ophouden. Iets wat hij totaal niet gewend is. Muziekvrienden van Leroy organiseren een speciale avond ’Beats for Roy’ waarmee het eindbedrag kon worden gehaald. Op 20 juni 2019 vertrekt de Zwollenaar met zijn vader naar Mexico waar hij de benodigde behandelingen ondergaat.

Stand van zaken

Ruim anderhalf jaar later; Leroy is weer in zijn studio. Dat vraagt om een toelichting. “Het gaat goed met mij, ik ben op de weg terug. Anders gezegd, ik mag niet klagen want ik zit duidelijk in een remissie. De behandeling in Mexico heeft mij geholpen maar wat het uiteindelijke resultaat van die behandeling is, blijft gissen. Het is niet meetbaar maar ik voel mij wel beter en doe alles weer zelf.”

Zoals jij ook in feite zelf jouw eerste behandelaar bent? “Klopt, de regie ligt bij mij, het is mijn lichaam, mijn gezondheid. Mijn eetpatroon is helemaal afgestemd op mijn lichaam. Al het slechte gaat eruit, het goede komt erin. Om het in Jip en Janneke taal te zeggen. Ik maak stappen vooruit, het is mijn weg naar succes.”

Heb je de studio gemist? “Natuurlijk, ik was nog niet klaar met de opbouw van deze studio. Die klus heb ik nu voltooid. Eigenlijk is alles omgegooid en ik ben op dit moment actief voor de cryptowereld. Die klus doe ik samen met een vriend, hij maakt de video’s, ik de muziek. Voor mij een compleet nieuwe wereld. Eigenlijk verkopen wij nu een digitaal schilderij. Ik weet het niet zeker maar er zijn op dit moment wereldwijd ongeveer 50 personen die iets soortgelijks maken. In Nederland zijn dat er ongeveer tien en in Zwolle ben ik de enige. En ja, ik heb ook een paar crypto’s gekocht.”

Toekomstbeeld? “Mijn gezondheid geeft mij momenteel weinig zorg. Ik ben harstikke blij zoals het nu gaat. Op mijn manier en niet volgens de regeltjes van het reguliere systeem. Ik denk weer in kansen, in mogelijkheden. Zodra het kan wil ik ook weer gaan optreden. Hedon? Misschien eind dit jaar.” ****

McBAAS Feenstra bestuurslid af binnen Ronald McDonald Huis Zwolle

Er hebben zich de afgelopen periode een aantal bestuurswisselingen voorgedaan binnen het bestuur van het Zwolse Ronald McDonald Huis. Zo heeft voorzitter Stefan van Dijk de voorzittershamer overgedragen aan Bianca Boogerd. Tevens hebben de bestuursleden Evert Leideman en Sjoerd-Jan Feenstra hun taken overgedragen aan Jonathan Schagen en Martin Hemmink. Zo, dan bent u weer helemaal bij. Zowel Leideman als Feenstra – laatstgenoemde beheert vijf Mc’s in Zwolle en omgeving – blijven wel verbonden aan de organisatie van de jaarlijkse Ronald McDonald Rally rijden voor het goede doel! De 10e editie van deze rally (zie foto) staat geprogrammeerd voor 14 oktober 2021.

Vreugde & opluchting bij de familie Boer. “Het hotel is weer geopend”, dat zeggen Jonnie en Thérèse Boer. “Natuurlijk moeten we rekening houden met alle maatregelen en is het niet helemaal zoals we gewend zijn, maar niets maakt ons blijer dan gasten met ons speciale private dining arrangement weer te kunnen verwelkomen.” Ook goed nieuws voor de zogeheten jonge autospotters; zij worden regelmatig gesignaleerd bij hotel de Librije als gasten met hun bolide’s aan komen rijden. Overigens, de online kooksessies en wijnproeverijen gaan gewoon door. De eerstvolgende sessie is al op vrijdag 26 maart: Koken met kerels en koken met kinderen.****

Toedels!

Afbeelding
Afbeelding