Afbeelding
Foto: eigen foto

Gemeente Zwolle maakt een visie op ‘waterbeleving’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Om in de toekomst meer balans te brengen in het gebruik van het water en de invloed hierop op de omgeving en de natuur, begint de gemeente Zwolle binnenkort met een brede visie op waterbeleving. Ook wordt een aantal maatregelen genomen voor de korte en middellange termijn.

Het Zwolse water en de omgeving hieromheen is in de afgelopen jaren een van de plekken geworden in de stad waar mensen elkaar ontmoeten om het water te beleven en samen te recreëren, volgens de gemeente in een persbericht. “Bijvoorbeeld door te varen door de grachten en te zwemmen en te verblijven bij en langs het water.”

Richtlijnen

In het voorjaar wordt een herziende Algemene plaatselijke verordening (APV) aangeboden aan de gemeenteraad waarin ook aandacht wordt besteed aan het watergebruik in de stad. Zo is er in deze APV een snelheidsbeperking opgenomen voor bootjes in de stadsgrachten en kan er sneller worden opgetreden wanneer er wordt gezwommen op plaatsen waar dit gevaarlijk of niet wenselijk is. Daarnaast werkt de gemeente voor de middellange termijn aan een vergunningsplicht voor bootverhuurbedrijven. Hiervoor komt een overgangstermijn van twee jaar en de verhuurders worden hierover geïnformeerd.

Genieten

Met de toekomstige visie verwacht de gemeente dat de ruimtelijke kwaliteit rond het water wordt verbeterd, zodat zowel bezoekers, omwonenden als de natuur hiervan in de toekomst ook volop kunnen genieten. Naast het gebruik van het water worden er ook andere odrachten meegenomen in de visie, waaronder op het gebied van klimaatadaptatie. Daarbij ligt de aandacht in deze visie vooral op het centrumgebied en de hoofdwaterstructuur (verbindingen richting Zwarte Water, de Kolken en de (Nieuwe) Vecht en de IJssel).

Voor het maken van deze visie worden diverse partijen en bewoners in stad betrokken, waaronder de Milieuraad, de verhuurbedrijven, ZwolleFonds, het waterschap en de Provincie.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59