Afbeelding
Foto: Eigen foto

Ontwikkelaar bericht over plannen pand Hudson’s Bay: ‘We gaan onze binnenstad repareren’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – ‘We gaan onze binnenstad repareren.’ Met die motivatie presenteerde de Zwolse ontwikkelaar Junco op 26 maart haar plan voor Het Handelshuys in Zwolle aan de gemeenteraad. ‘Van doorn in het oog naar lust voor het oog’, valt op haar website te lezen.

Bij de planontwikkeling heeft de ontwikkelaar architectenbureau De Zwarte Hond ingeschakeld. De inwoners, ondernemers en eigenaren in het Broerenkwartier waarin het voormalige warenhuis Hudson’s Bay ligt, zijn inmiddels geïnformeerd via een brief van de gemeente en verwezen naar www.hethandelshuyszwolle.nl voor meer informatie en een uitnodiging voor een digitale informatieavond op 7 april.

Verrijking

Op de plek waar tot 1965 de Michaëlskerk stond, kwam Vroom en Dreesmann en later het warenhuis van Hudson’s Bay. Sinds 1 januari 2020 staat het gebouw leeg. In het najaar van 2020 heeft Junco het gebouw aangekocht. Haar doel is een herontwikkeling die bijdraagt aan het ‘upgraden’ van de binnenstad. “Over enkele jaren is Het Handelshuys, zoals we het voor nu genoemd hebben, een levendige verrijking voor Zwolle”, verwacht de ontwikkelaar. Met de architect maakte ze een plan om het leegstaande warenhuis om te vormen tot een multifunctioneel complex, waarin wonen, winkelen, boodschappen doen, eten en drinken en verblijven samen moeten gaan.

Woningaanbod

Uitgangspunten zijn onder meer een divers en groter woningaanbod in de binnenstad. De begane grond moet volgens de plannen levendig worden met horeca, winkels en mogelijk maatschappelijke/culturele functies. De ontwikkelaar en architect willen bovendien het historische stratenpatroon terugbrengen en de rooilijnen weer laten aansluiten op de omgeving. De opzet is ook de openbare ruimte te verbeteren. Met het herstellen van de Bitterstraat en een verbinding naar de Nieuwstraat beoogt de ontwikkelaar ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers.

Planning

Ze gaat op 7 april samen met de architect het plan toelichten aan de omwonenden. Beiden zeggen benieuwd te zijn naar de reacties en meningen van de omwonenden. “Wij gaan hierover graag met omwonenden in gesprek. Het project bevindt zich in de voorlopig ontwerpfase. De planning is om eind dit jaar de procedures af te ronden die nodig zijn om medio volgend jaar een start te kunnen maken met de sloop en nieuwbouw.”

Wie meer wil weten of op de hoogte gehouden wil worden, kan een bezoek brengen aan www.hethandelshuyszwolle.nl. Daarop staan ook contactmogelijkheden.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11