Afbeelding
Foto: Henk Tuinman

Iedereen kan meedoen aan theatrale muziekwandeling door Spoolde

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – Coronaresistente theatrale muziekwandeling Circado heeft voor het weekend van 3 en 4 juli de eerste voorstellingen gepland. Het publiek ziet op verschillende plaatsen de scènes van de voorstelling die speciaal voor deze route door Spoolde zijn gemaakt.

Professionele componisten en schrijvers hebben de muziek en de tekst geschreven. De spelers krijgen begeleiding van professionele regisseurs, repetitoren en dirigenten. Er zijn meer dan honderd rollen te verdelen. Iedereen is welkom om mee te doen. De eerste orkesten en zangers hebben zich volgens de initiatiefnemers al ingeschreven. “Wie veel ervaring heeft en iets nieuws wil leren, dat kan. Wie weinig ervaring heeft en wil meemaken hoe het is om in een groot stuk mee te spelen, dat kan ook. We vinden voor iedereen een passende rol.”

Inschrijven

De online informatiebijeenkomst is op donderdag 15 april. Inschrijven kan via de website spoolde.circado.live. Daarop is ook de planning te vinden https://spoolde.circado.live/planning/. De repetities beginnen in mei. De uitvoeringen zijn in het weekend van 3 en 4 juli. De voorstellingen maken deel uit van het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale. De vorige IJsselbiënnale trok meer dan 65.000 bezoekers.

Strijd

Circado vertelt de verhalen van de Nederlandse delta, de rivieren, de dijken, de bewoners en hun strijd tegen het water en verre vijanden. De uitvoeringen zijn bij historische waterwerken, oude kanalen, dijken, forten en sluizen, op plaatsen waar een nieuwe spoorlijn of snelweg een stad doorkruist of een buurtschap doorklieft. De voorstelling gaat over ‘thuisgevoel’ en saamhorigheid in een (nieuwe) gemeenschap. Het Circado Rivierlied gaat over de natuur, het water dat buiten zijn oevers treedt en bewoners aanzet om dijken te bouwen en nieuwe woonplaatsen te zoeken. Het Circado Fanfarestuk gaat over saamhorigheid en de vorming van nieuwe gemeenschappen.

Coronaproof

Het Circado concept is vorig jaar op verschillende plaatsen beproefd en coronaproof gebleken. Alle bijeenkomsten, repetities en uitvoeringen vinden plaats volgens de laatste RIVM-richtlijnen en corona-maatregelen. “Musici, zangers, acteurs en dansers kijken reikhalzend uit naar het moment waarop zij weer mogen spelen”, aldus de initiatiefnemers. “Live, voor publiek. Nu de Covid-vaccinaties langzaam op gang komen, richten zij zich op de magische datum van 1 juli 2021. Nadat iedereen een eerste prik heeft gekregen, kan het normale leven weer op gang komen.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 12 uur geleden