Diederik Meijntjes kan niet wachten tot er gespeeld mag worden op de zes indoorbanen van Play Padel Club in de IJsselhallen. Linksonder de container die dienst gaat doen als entreebalie/horecaverkooppunt.
Diederik Meijntjes kan niet wachten tot er gespeeld mag worden op de zes indoorbanen van Play Padel Club in de IJsselhallen. Linksonder de container die dienst gaat doen als entreebalie/horecaverkooppunt. Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe padellocatie (indoor en outdoor) roept herinneringen op aan UB40 en veemarkt

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PADEL

Het is nog even wachten voordat de indoorlocatie (zes banen) van de Play Padel Club in de IJsselhallen in gebruik mag worden genomen, maar op het oude laad-en los terrein zijn er nu ook al vier buitenbanen in aanbouw. De Swollenaer nam alvast een kijkje op de plek waar menig Zwollenaar dierbare herinneringen aan heeft en trof in Diederik Meijntjes een oude bekende. De voormalig manager van PEC Zwolle en FC Utrecht is als manager van de Play Padel Club vastberaden een succes te maken van de eerste indoor- en outdoor padellocatie in de regio.

De IJsselhallen ademen historie. In menigeens geheugen gegrift dankzij de veemarkt, een platenbeurs, een concert of het ijsbeeldenfestival. Zwollenaar Meijntjes (48) herinnert zich een concert van UB40 nog als de dag van gisteren. “Dat was eergisteren precies dertig jaar geleden. De bandleden van UB40 hingen na dat concert uit het raam. Het stond hier blauw van de rook, marihuana natuurlijk. En daar stond ik dan, in een mensenmassa”, zegt Meijntjes wijzend naar buiten. ‘Hier’ is de ruimte waar Meijntjes kantoor houdt. “Dat was toen de backstageruimte van UB40. En daar zit ik nu. Geweldig toch?”

Net voor deze ‘trip down memory lane’ heeft Meijntjes een rondleiding gegeven door de eerste indoor padellocatie van deze regio. Alles staat klaar: zes padelkooien, de bankjes eromheen, de tubes handgel, de container die gaat dienen als entreebalie aan de ene kant en horeca-verkooppunt aan de andere kant. Meijntjes wijst op de enorme hoogte van de hal –“voor padelspelers een groot voordeel”- en op de ondergrond. De vloer onder de kunstgrasbaan moest eerst vlak worden gemaakt voordat de padelkooien erop konden worden gebouwd. Van de paardensportbroers Dubbeldam, die volgens Meijntjes regelmatig even komen kijken op de plek waar zij vroeger in de veemarkt-stallen werkten, leerde hij dat de vloer scheef was met een reden. “Daardoor kon de paardenpis en koeienpis weglopen naar buiten.”

Gekomen om te blijven

Als Zwollenaar vindt Meijntjes het bijzonder jammer dat de IJsselhallen gaan verdwijnen. Op 1 januari 2024 loopt het huurcontract af en gaat het tegen de grond. “Maar we zijn in Zwolle gekomen om te blijven”, zegt Meijntjes over de Play Padel Club, ooit als project in Amsterdam begonnen en al uitgewaaierd naar grote steden als Utrecht en Groningen. Meijntjes en de PPC werden samen gebracht door de IJsselhallen, aangezien beide zich vorig jaar hadden gemeld om iets te gaan ondernemen op deze locatie. “De Play Padel Club zocht iemand die dat namens hun in Zwolle ging opzetten en runnen. Sinds 1 december ben ik in dienst van de Play Padel Club om dat hier te gaan ontwikkelen.”

Padel nog niet uitgegroeid

Dat het een succes wordt, daar twijfelt Meijntjes niet aan. “Uit alles blijkt dat padel een toegevoegde waarde is in het Nederlandse sportlandschap.” Meijntjes is niet bang dat de sport inmiddels is uitgegroeid. “Ik spreek dagelijks mensen, die ik moet uitleggen wat padel is. Daar word ik blij van. Dat zijn allemaal potentiële spelers. Ik fiets regelmatig over de Middelweg en dan zie ik de banen bij Padel Zwolle vol staan. Dat betekent dat andere mensen niet kunnen spelen. Die moeten nu dus buiten Zwolle gaan om padel te spelen. Naar Hattem of Zeewolde”, vertelt Meijntjes, zelf een schoolvoorbeeld van een oud-tennisser die in ‘no time’ verslingerd is geraakt aan de dynamische racketsport.

“Het is een heel laagdrempelige sport”, zegt Meijntjes, die in zijn jeugd fanatiek tenniste maar pas sinds kort door padel gegrepen is. “In november had ik nog nooit een padelbal geslagen. Maar ik was meteen verkocht. En nu ben ik verslaafd.”

‘Kunnen niet wachten’

Vanuit zijn kantoor op de eerste verdieping heeft Meijntjes een mooi uitzicht op het buitenterrein, waar de werkzaamheden aan de outdoorbanen gaande zijn. “Dat is op het oude laad- en losterrein van de IJsselhallen. Dus het kost geen parkeerruimte.”

De opening van de vier outdoorpadelbanen, en van de Footsquash-baan die ernaast komt te liggen, is gepland op 1 mei. De opening van de indoorbanen heeft al flinke vertraging opgelopen en het is afwachten wanneer het kabinet binnensporten toestaat. “Ik kan me goed voorstellen dat ook binnensport op korte termijn, ergens begin mei, met dertig mensen maximaal in een ruimte, wordt toegestaan. Wij zijn daar klaar voor. We hebben ons al gemeld bij de KNLTB, bij Fieldlab, bij de GGD, bij de Veiligheidsregio, bij de gemeente Zwolle. Wij willen heel graag als pilot fungeren in een fieldlab-evenement, om te kijken wat er gebeurd met sporten op anderhalve meter in een binnenlocatie. Hoe mooi zou het zijn om met de buren van de GGD samen op te trekken”, zegt Meijntjes met een gulle lach, verwijzend naar de test/vaccineerlocatie verderop het IJsselhallenterrein. “Kortom: wij kunnen niet wachten.”

Hoe kijkt Padel Zwolle, dat in 2017 de eerste padellocatie in deze omgeving opende, aan tegen de komst van Play Padel Club?