Kevin Bleeker (14) en Kayel Locke in de verdediging tegen Donar.
Kevin Bleeker (14) en Kayel Locke in de verdediging tegen Donar. Foto: Hans Smit

Donar uiteindelijk maat te groot voor gemankeerd Landstede Hammers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL 

Het is niet anders maar het went nooit. Spelen zonder publiek. Zeker bij een basketbaltopper tussen Landstede Hammers en Donar. De bezoekers winnen het sleutelduel met 72-91. “We misten er te veel. Op een gegeven moment is het over”, weet forward Kevin Bleeker.

Op 1 juni 2019 schrijft Landstede Basketbal historie door in Martiniplaza in Groningen landskampioen te worden. Vijfduizend toeschouwers zien in een heksenketel de Zwollenaren met 71-78 winnen. 22 maanden lijken intussen lichtjaren geleden. Op Paasmaandag 2021 treffen beide concurrenten elkaar weer eens in een leeg Theater van de Sport. Zonder de fanatieke ‘stadjers’ uit Groningen die een ritje ruim honderd kilometer zuidwaarts altijd graag voor lief namen. 

Bijna niets meer is zoals het was. Mike Schilder typeert de situatie misschien het best. “Het voelt een beetje alsof we alleen oefenduels afwerken. Basketbal is ook entertainment, emotie en een wisselwerking met het publiek. Dat mis je zo. Maar wij spelen tenminste nog. Daar zijn wij ons goed van bewust en ook heel blij mee”, benadrukt de guard die zelf geveld werd door corona en intussen al veertien dagen niet op de club is geweest. Ook Bleeker merkt aan veel de verschillen. Een voorbeeld. “Als normaal in de warming up het publiek binnenkomt voel je een boost. Je pept jezelf op. Het is er niet.”

Wisselvallig

Noem het maar berusting bij The Hammers die in de Elite A knappe zeges afwisselen met fikse uitglijders als een week geleden tegen Feyenoord, door vooral een onthutsend laag scoringspercentage vanaf de vrije worp-lijn.

Eindelijk weer eens thuis

Na vier duels buiten de deur speelt Landstede eindelijk weer eens thuis en is de volle ziekenboeg zoals zaterdag bij Den Helder (73-89), wat leeggestroomd. Maar naast Schilder en Devon van Oostrum ontbreken nog wel sterkhouders als Noah Dahlman en Jhonathan Dunn. In het eerste kwart lijkt dat even geen probleem als na de openingsscore van Ralf de Pagter onder meer Bart van Schaik en Jozo Rados de stand zomaar naar 15-5 tillen. Een snelle run van Donar van elf is echter dé voorbode van het verdere verloop. Landstede ziet nog wel kans om bij rust op 40-37 uit te komen. Dat is dan vooral de verdienste van de onverzettelijke captain Nigel van Oostrum en uitblinker en topschutter Yasiin Joseph die beiden de maximale speeltijd krijgen.

‘Weten waar het aan ligt’

In het derde kwart wordt het verval duidelijk als met name Thomas Koenis en ook Justin Watts bij Donar het verschil maken. Langzaam loopt de band leeg bij het dappere Landstede dat nog wel dankzij Kayel Locke met twee ‘drietjes’ de schade beperkt tot zes punten. Na de 59-69 is de wedstrijd gepeeld. De Groningers lopen uit naar een uiteindelijk eenvoudige 72-91 overwinning. Bleeker: “Tegen Den Helder kun je de zege met zo weinig mensen nog wel over de streep trekken. Donar is van een andere orde. Maar we weten waar het aan ligt.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden