Afbeelding
Foto: Eigen foto

Rondje Swolle: Gehoord onder de Sassenpoort

· leestijd 3 minuten Rondje Swolle

Wat hoorde de redactie van Rondje Swolle deze week onder de Sassenpoort?

Zwolle houdt van ijs

Het fraaie voorjaarsweer trok vorige week veel mensen naar buiten. IJsverstrekkers Salute en Talamini werden op hun wenken bediend met temperaturen die ruim boven de ‘geschikte ijstemperatuur’ van minus elf-twaalf graden lag. Veel ijsanimo, dus lange rijen wachtenden alvorens het grote likken kon beginnen. Het wachten gaf de klant mooi de tijd om alvast een keuze uit het ruime ijsaanbod te maken. Bijvoorbeeld Pura Frutta ijs van Talamini, of toch liever een Strawberry Cheesecake van Salute. Het mooie lenteweer is hopelijk de opstap naar meer zomerse ijstaferelen in Zwolle.

De nieuwst Zwolse hotspot: Park de Wezenlanden

Waar in Amsterdam het Vondelpark op warme lentedagen deels werd gesloten vanwege overmatige belangstelling, blijkt Zwolle een nieuwe hotspot te hebben gekregen: park de Wezenlanden. Onder aangename temperaturen mag dit park zich verheugen in de belangstelling van veel jongeren. Op een kleedje, drankje en een hapje er bij, genieten maar. Niet alleen dit park trekt vele bezoekers, ook langs de Zwolse gracht worden de grasvelden het domein van zonaanbidders. Het geeft de stad een vakantiegevoel maar voor de Zwolse horeca wellicht een minder prettig gezicht; immers, zij moeten nog steeds wachten dat het licht bij de overheid op groen gaat en de terrassen weer bevolkt mogen worden.

Zwolse Salsakoning baalt van Corona

Loop je door de stad op een mooie lentemiddag, dan is de kans groot dat je Marcel ‘Salon de Salsa’ Stomp tegen het lijf loopt. Met een leeftijd van ruim in de tachtig is zijn snelheid aangepast maar het dansen blijft. Eerst maar eens naar zijn gezondheid vragen. “Nu goed maar begin dit jaar kreeg ik een wake-up call. Op een dag hoorde ik een vreemd geluid in mijn rug. Niet goed, ik naar de huisarts, doorverwezen naar het ziekenhuis om aansluitend vijf dagen daar te herstellen. Er bleek vocht in de rugwervels te zitten. Inmiddels ben ik weer helemaal de oude”, zegt de Salsa Keizer van Zwolle die in 2018 ‘n oogoperatie onderging waarvan hij ook volledige wist te herstellen. Gezond en wel maar what about corona? Ook de Salsa-keizer baalt enorm van de pandemie want daardoor moest hij noodgedwongen zijn salsalessen voor ouderen stoppen. “Ik had twee groepen, verdeeld over de ochtend en begin van de middag. We zijn inmiddels een jaar verder maar de lessen mogen nog niet hervat worden”, aldus Stomp die er, zoals we van hem gewend zijn, weer kleurrijk bij loopt. Hopelijk zien we deze paradijsvogel binnenkort weer terug op de dansvloer.

Jeu de Bloopers in de Voorstraat

Buitensporten met maximaal vier personen, dat mag weer van de overheid en die mededeling was voor feestcafé Bloopers aanleiding om hun jeu de boulesbanen van binnen naar buiten te transporteren. Zo gezegd, zo gedaan dus kan er wekelijks op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur in de Voorstraat bij Bloopers ‘gebould’ worden. Das nog eens handig gebruik maken van overheidsregels. Wel reserveren, via Facebook of de Instagrampagina van Bloopers. Bellen kan ook: (038) 423 70 08.

Dag van de Dans

Even bellen met Claudia de Rijter van Diff Dance Centre. Benieuwd in hoeverre de Zwolse dansscene lijdt onder Covid 19.

Hoe gaat het met DDC? “Sinds de dansschool vanwege corona moest sluiten zijn wij overgestapt op online lessen via Zoom. Een nieuwe manier van lessen, was leuk maar inmiddels is de rek daar wel uit. Het vergt ook de nodige aanpassing want de ruimte thuis is natuurlijk een stuk kleiner. Vanaf 1 maart geven wij weer live lessen, maar dan buiten. Wij hebben een aantal grote tenten geplaatst zodat er ook met nat weer gelest kan worden. Het werkt prima maar dansen op een harde ondergrond vraagt ook om aanpassingen. Het is tenminste iets.”

13 april 2021, wat zegt die datum jou? “Eh, volgende persconferentie misschien? Oh, de Dag van de Dans, nou dat is nieuw voor mij. Er zijn tegenwoordig zoveel dagen waarop er iets gevierd gaat worden. Via social media informeren wij onze cursisten over bijzondere dagen en evenementen. Maar dat er al sinds 1982 een speciale dag van de dans wordt gehouden, dat was mij niet bekend.”

Verwachting voor de korte termijn? “Dat het leven weer normaal wordt, dat wil iedereen. Wel zijn wij met theater de Spiegel in gesprek over onze jaarlijkse Eindvoorstellingen. Die vinden op 2 en 3 juli 2021 plaats, dit keer zonder publiek. Het idee is nu om opnames vooraf te maken en dat via stream uit te zenden. Binnenkort hoop ik een definitief programma te kunnen presenteren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 10 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50