Afbeelding
Shutterstock

Matthijs Schouten verzorgt lezing: ‘De natuur was hier’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Professor Matthijs Schouten houdt op maandag 19 april om 19.30 bij Filosofisch Café Zwolle via Zoom een lezing over ‘De natuur was hier’. April is de maand van de filosofie.

In deze maand wordt niet alleen de Socratesbeker uitgereikt voor het beste filosofieboek van het jaar en om het jaar de Denker des Vaderlands aangesteld, maar ook een welbepaald thema in het centrum van de filosofische aandacht geplaatst. Dit jaar is dat: De natuur was hier. Eva Meijer schrijft daarvoor het essay en Bibi Dumon het kinderboek.

Antropoceen

“Een treffende titel: de natuur wás hier”, volgens de filosofen. “Waar eens natuur was, zijn nu wegen, industrieterrein, steden, intensieve veehouderijen, maaigrasweilanden, recreatiecentra en noem maar op. Antropoceen, zo wil men het huidige tijdperk daarom noemen, omdat het gedomineerd wordt door de mens (antropos=mens).”

Relatie

Ook Filosofisch Café Zwolle wil aan dit thema aandacht besteden en is verheugd dat Schouten bereid is daarvoor spreker te zijn. Hij wil graag de vraag bespreken hoe we onszelf zien in relatie tot de natuur: het mens-, natuur- en wereldbeeld. En wat dat betekent voor een weg naar een duurzame toekomst.

Citaten
Van schouten is een aantal citaten bekend waaronder: “De meeste debatten over duurzaamheid gaan over beleid, het bedrijfsleven of technologie. Terwijl de onderliggende oorzaak van alle ecologische crises toch echt ons wereldbeeld is”, “De teloorgang van de aarde gaat niet over vervuiling of het uitsterven van soorten: die zijn er enkel onderdeel van. De enige manier waarop we een duurzame toekomst voor onszelf én voor alle andere bewoners van de Aarde kunnen creëren, is door onze relatie met de natuur volledig te herzien”, “Het idee dat we als mens eigenaar zijn van de natuur – en dat de natuur er is om ons te dienen – is een puur Westers idee. Zo beschrijven vele inheemse volkeren in Azië en Zuid-Amerika de natuur als een wereld vol met “andere-dan-mensen-personen” en “In het Westen zijn we gewend om ons eigen welzijn boven het welzijn van alles en iedereen te stellen. Kijk bijvoorbeeld naar de omgang met klimaatverandering.”

Boeddhist

Prof. Matthijs Schouten (1952) studeerde plantenecologie en filosofie. Hij gaf als zodanig college in Wageningen en Ierland. Dat hij tevens boeddhist en vegetariër is zegt iets over zijn band met het onderwerp. Bekende boeken van hem zijn: De positie van de zwijgende natuur (2008), en Spiegel van de natuur: het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief (2005). Belangstellenden voor de lezing kunnen via de website een ticket voor deze online lezing bestellen. Betalen kan met behulp van Ideal. Daarna ontvangen ze de link voor de zoombijeenkomst. Ga hiervoor naar het onderdeel 'programma' en klik onderaan op de button 'Koop hier je ticket'.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden