Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Bewoners PC Hooftstraat steken de handen uit de mouwen voor een groene buurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Zomer 2019. Edwin van der Molen komt terug van vakantie en ziet het verdroogde en verdorde plantsoen voor zijn woning aan de PC Hooftstraat in de Wipstrik. Hij besluit actie te ondernemen wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat de buurt zaterdag de hele tuin nieuw heeft aangeplant.

“De bomen waren dood, het leek wel een savanne”, kijkt hij nog even terug. Niets doen was voor hem geen optie en daarom besloot hij zijn buurmannen te benaderen om het plantsoen aan te pakken. “Die dachten in eerste instantie dat het geen zin had om de gemeente te benaderen om de tuin aan te pakken”, herinnert Van der Molen zich. “Totdat ik in contact kwam met wijkbeheerder Ilse Bloemhof. Toen konden we samen met de gemeente dingen gaan oppakken en kwam er schot in de zaak.”

De buurmannen sloegen de handen ineen en gingen met z’n zessen aan de slag. Van der Molen: “Als ‘de buurmannen’ hielden we enquête in de straat organiseerden we twee keer een bijeenkomst in het plantsoen en lieten mensen met voorstellen komen. Vooraf hadden we daartoe voorbeeldtuinen bekeken om alvast wat ideeën te hebben. Tuinarchitect Andrea Freund van de gemeente Zwolle heeft daaruit uiteindelijk een mooi beplantingsplan gemaakt.”

De gemeente heeft voor een nieuwe grasmat gezorgd en negen nieuwe bomen geplant. “Verder moeten we het zelf onderhouden”, vervolgt Van der Molen. “Van NLDoet hebben we wat geld ontvangen en de gemeente geeft wat subsidie. Maar het meeste moeten we zelf betalen. Met het verkopen van tulpen en oliebollen hebben we geld ingezameld. We hebben daarvan met vijftien vrijwilligers 650 planten in 120 plantvakken gezet. Verder hebben we hier nu een buurtbieb, een insectenhotel en een waterpomp voor de buurt.”

De gezamenlijke buren hebben gekozen voor vaste, bloeiende planten. “Met name paars en geel, een beetje stoer, niet te tuttig”, zegt de initiatiefnemer lachend. “De bomen en planten moeten wat ons betreft het plantsoen mooi verkoelen en verbloemen. We hopen dat zo weer een mooie schaduwrijke tuin ontstaat waar we als buren weer fijn bij elkaar kunnen komen.”

Voor de realisatie hebben de buren gebruik gemaakt van het platform mijnwijk van de gemeente Zwolle, waarop buurtbewoners hun ideeën kunnen inbrengen. Van der Molen: “Maar het meeste helpt toch wel om langs de deuren te gaan en informatieavonden te houden. We zetten nu zelf ook een website op, waarop informatie over het plantsoen komt te staan en bijvoorbeeld oproepen om te komen helpen als er weer onderhoud nodig is.”

Plantsoen PC Hooftstraat.
Plantsoen PC Hooftstraat.
Plantsoen PC Hooftstraat.
Plantsoen PC Hooftstraat.
Plantsoen PC Hooftstraat.
Plantsoen PC Hooftstraat.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden