Sportpark De Vegtlust van voetbalvereniging Berkum.
Sportpark De Vegtlust van voetbalvereniging Berkum. Foto: Pedro Sluiter

Camera’s bij vv Berkum vooral preventief

Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Voetbalvereniging Berkum heeft bewakingscamera’s opgehangen nadat het de afgelopen maanden is geconfronteerd met overlast. Voorzitter Jan-Teun Fuller legt uit dat het plaatsen van de camera’s op sportpark Vegtlust vooral preventief is.

“Er zijn wat deuren kapot gemaakt en ruiten ingegooid”, zegt Fuller over de schade, die dus nog wel meevalt. Het moet volgens de voorzitter dan ook vooral als een voorzorgsmaatregel worden gezien. “Het sportpark is heel open, van alle kanten toegankelijk. Je ziet dat jongelui er ook ‘s avonds zijn. Andere verenigingen hebben er ook last van gehad, dus laten we gewoon zorgen dat we dit goed voor elkaar hebben.”

Bij het filmen van de openbare ruimte komt in deze privacygevoelige tijd heel wat kijken en daarvoor heeft de club dan ook een ‘protocol cameratoezicht’ op de website geplaatst. Daarin staat bijvoorbeeld wie er toegang krijgen tot de beelden en dat de beelden niet aan derden, anders dan politie of justitie, beschikbaar worden gesteld. Het protocol stelt dat er geen opnames worden gemaakt in toiletten, kleedkamers of het clubhuis. Het gebruik van cameratoezicht wordt middels een bord bij de hoofdingang aangekondigd.

Eerder dit jaar ging WVF al over tot het plaatsen van camera’s. De voetbalvereniging uit Westenholte zag zich hiertoe gedwongen na tal van vernielingen en regelmatige overlast in 2020, met name tijdens de eerste lockdown.