Afbeelding
Aangeleverd

4 wijntips voor in de zomer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wijn wordt al sinds duizenden jaren gedronken. Er zijn sporen van 7000 jaar oude wijnkruiken gevonden in Mesopotamië (het hedendaagse Irak). Ook in de huidige tijd wordt er nog volop van wijn genoten. En nu de zomer weer in aantocht is: wat is er lekkerder dan een glas witte of rode wijn op een lome zomeravond? Met onderstaande tips zit je altijd goed.

Temperatuur van de wijn

Bij warm zomerweer mag een wijn niet te warm worden gedronken. Dit komt de smaakt niet ten goede. Daarom kun je de wijn het beste koelen. Witte wijn kan je het best serveren op een temperatuur van 9 tot 12 graden, rode 16 tot 18 graden. Om de wijn op een buitenterras koel te houden, is een wijnkoeler aan te raden.

Lichte wijn

Op een warme zomerse dag of zwoele zomerse avond kun je het beste een lichte wijn drinken. Ga bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc. Deze komt uit de Gascogne (zuidwest Frankrijk). Deze is een frisse, witte droge wijn. Ook witte wijn Oostenrijk is een goede keuze. Bijvoorbeeld de Grüner Veltliner. Dit is een verkwikkende wijn die goed past bij zomerse recepten. De Grüner Veltliner druif is de trots van Oostenrijk en een derde van de wijngaarden in Oostenrijk is met deze druif aangeplant. 

Portugal biedt de Vinho Verde. Dit is een rode of witte jonge wijn met een laag alcoholpercentage. Het specifieke gistingsproces van deze wijn maakt dat hij iets koolzuur bevat en daardoor sprankelend is. Deze wijn komt uit de Rios Minho wijnstreek in het noordwesten van Portugal. Ga je liever voor een rode wijn? De Blauer Zweigelt uit Oostenrijk is een fruitige rode wijn met lichte afdronk. De Zweigelt Druif wordt in verschillende streken in Oostenrijk aangeplant.

Alcoholpercentage

Behalve voor het kiezen van een lichtere wijn, is het ook goed om voor een wijn te gaan met een iets lichter alcoholpercentage.

Wijnglas

Misschien vraag je je af waarom wijn altijd in een kleiner glas wordt geserveerd dan rode wijn. Dat is niet voor niets. Een glas voor witte wijn is wat kleiner, omdat het ten eerste langer koel blijft. Witte wijn wordt namelijk altijd wat kouder gedronken dan rode. Daarnaast vervliegen de aroma’s in een smaller en kleiner glas minder snel. Rode wijn is juist gebaat bij een wat groter glas omdat er dan meer zuurstof bij komt. De rode wijn heeft dit nodig om de smaak vol tot zijn recht te laten komen.