Vince van der Pal (links) en Storm Boxum, zwemtalenten van SWOL 1894 die alles voor de sport opzij zetten.
Vince van der Pal (links) en Storm Boxum, zwemtalenten van SWOL 1894 die alles voor de sport opzij zetten. Foto: Pedro Sluiter

Olympische Spelen is stip aan de horizon voor talenten SWOL

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWEMMEN

SWOL 1894-zwemmers Vince van der Pal (16) en Storm Boxum (13) willen Pieter van den Hoogenband achterna en zetten daarvoor alles opzij. Om de top te bereiken zwemmen zij zes tot acht keer per week in het KNZB-opleidingscentrum in Drachten en dat is alleen voor de grootste talenten weggelegd. Talenten die bovendien de nodige ambitie moeten tonen, maar ook dat is de twee wel toevertrouwd.

De één is zestien, bijna zeventien, heeft het CSE (Centre for Sports and Education) afgerond en zijn groeispurt al gehad, en komt nu in een fase waarin het meer en meer gaat aankomen op details. Op een goede (mentale en fysieke) voorbereiding, op de juiste ‘mindset’, op race-indeling. Hij heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Europese Jeugd Kampioenschappen in juli van dit jaar.

Na de Eindhoven Qualification Meet (9-11 april) heeft Vince nog twee kansen om dat te bereiken. In het Pieter van den Hoogenband-stadion liet hij opnieuw indrukwekkende progressie zien, maar genoeg om de EJK-limiet te zwemmen op de 50, 100 en 200 meter vrije slag was het nog niet. Zelf sprak Vince van een mentaal leermoment. “Ik wilde te graag en zat daardoor niet in de volledige focus. Ik was te gretig, daardoor maakte ik foutjes.” Het bereiken van de EJK zou voor Vince de kroon op zijn jeugdtijd zijn. En dan het liefst op de 100 meter vrij, de koningsafstand. Er is geen man overboord wanneer het dit jaar niet lukt, want in 2022 is hij ook nog jong genoeg om mee te mogen doen.

De ander is zo ver nog niet. Hij is pas 13, zit op het CSE, moet zijn groeispurt nog krijgen, en zit in de fase van allround-ontwikkeling. Zijn grootste kracht ligt in de wissel- en schoolslag alsmede de lange afstanden. Over één of twee jaren is het de bedoeling dat hij ook het internationale podium gaat bestormen. De EYOF (European Youth Olympic Festival) is het internationale podium waar junioren 3, 4 zich kunnen laten zien. Storm is nu een junior 2. Toch is hij al best wel ervaren, want wedstrijden zwemmen (nationaal) doet hij al sinds 2017, met aansprekende resultaten. Zo zwom hij eind vorig jaar een negen jaar oud regio oost-record (Flevoland, Overijssel, Gelderland) op de 200 meter schoolslag uit de boeken.

Storm komt uit een echt zwemmersnest: net als zijn eveneens talentvolle zusje Fay (11) hoopt hij in de voetsporen te treden van moeder Debby, die in haar tijd tot de nationale top behoorde en als juniorenzwemster de EJK wist te halen. Debby is trainer van SWOL 1894 en assisteert vanuit deze rol één tot twee keer week OC-trainer Henri Koek in Drachten.

‘Met plezier op trainingskamp’

Wat de talenten kenmerkt is de enorme passie voor de zwemsport, de wens om de top te bereiken en de vanzelfsprekendheid waarmee zij alles opzij zetten.

Vince maakt momenteel zestien zwemuren per week, Storm twaalf. Daarnaast is er nog elke dag (zes dagen per week) twintig a dertig minuten landtraining. “Ze hebben er alles voor over. Daarom zitten ze ook bij het OC. In de vakantie gaan ze met plezier op trainingskamp”, zegt Debby Boxum. “Voor Storm is niets te gek. Hij gaat dagelijks met plezier naar de training en komt altijd met vrolijke verhalen terug. Hij geniet hier echt van.”

Olympische Spelen

Ook voor Vince voelt het geenszins als een verplichting. “Ik zwem omdat ik het leuk vind en daarbij wil ik zo hoog mogelijk komen. Mijn droom is de Olympische Spelen, maar dat is een stip aan de horizon”, zegt de zwemmer die begin 2020 van Coevorden naar Zwolle verhuisde om zijn vele reisuren te verminderen. Hij woonde er pas net toen hij te horen kreeg dat hij bij het OC Drachten mocht gaan zwemmen. Iets dat alleen voor de toppers van de regio is weggelegd. Toppers die bovendien een grote intrinsieke motivatie moeten hebben.

‘Het vraagt nogal wat van ze’

“Iedereen hier heeft de intentie om het maximale uit het zwemmen te halen. Met de bekende dromen, de lat ligt hoog. Het vraagt ook nogal wat van ze, en van de ouders”, weet OC-trainer Henri Koek. “Het is echt bedoeld om sporters de kans te geven de olympische route te bewandelen. Dat haalt natuurlijk niet iedereen, dat kan ook niet, maar dat moet de ambitie zijn”, aldus Koek, sinds vorig jaar zomer trainer van onder meer Vince en Storm.

“Een heel goed kereltje, met een enorme drive en ambitie”, zegt Koek over de jongste. Wat betreft Vince prijst Koek zijn wens om dit jaar de EJK al te halen.

“Het lukt Nederlandse zwemmers vrijwel nooit om daar bij aan te haken in het eerste jaar. Als het nu al lukt, zou dat wel bijzonder zijn. Ik vind het heel goed dat hij die lat zo hoog legt”, aldus Koek, die over beide zegt: “ze zijn niet bang om moe te worden en dat is een heel goede eigenschap.”