Voetbalvereniging WVF.
Voetbalvereniging WVF. Foto: Pedro Sluiter

Amateurvoetbalclubs balen van ‘halstarrige’ KNVB

· leestijd 2 minuten Sport

(van onze redactie)

AMATEURVOETBAL

WVF heeft de organisatie van het toernooi waar ook SVI, Go Ahead Kampen, DOS Kampen, KHC en IJVV aan meedoen teruggegeven aan de KNVB en dat betekent dat de clubs niet mogen aantreden met nieuwe spelers. Dit laatste geldt ook voor het regionale toernooi waar Berkum aan mee gaat doen, tot ongenoegen van trainer Arno Hoekstra.

Dat de regionale toernooien/competities op 1 mei kunnen beginnen, lijkt al uitgesloten na de laatste verlenging van de coronamaatregelen.

Vorig jaar oktober gingen de voetbalcompetities in het slot. Gaandeweg kwamen er steeds meer initiatieven om alternatieve toernooien te organiseren in het geval dat de competities niet meer zouden worden hervat.

De hoogst spelende Zwolse clubs (Berkum, SVI, WVF, Be Quick ‘28 en ZAC) hadden zich allemaal al verbonden aan één van die alternatieve toernooien en gaven daar de voorkeur aan boven deelname aan de KNVB Regio Cup.

WVF zette zelf een toernooi op poten; een initiatief van Wilco Jansen (coach scheidsrechters betaald voetbal en lid van de technische commissie van WVF) en hoofdtrainer Marcel van der Steege.

Jansen baalt van de opstelling van de KNVB wat betreft het aantreden met nieuwe spelers. “Dat is de frustratie van ons allemaal. We hadden graag gezien dat de KNVB de overschrijving naar voren had gehaald. Het seizoen is toch klaar, maar de KNVB is halsstarrig”, vindt Jansen.

Zeg maar gerust dwingend. Nadat verenigingen met steeds meer eigen initiatieven kwamen, lanceerde de KNVB begin februari de Regio Cup, een oefencompetitie tussen clubs uit de regio. Meedoen was niet verplicht, maar toch worden organisatoren van vriendschappelijke toernooien onder druk gezet.

Claimrecht op arbiters

“Wij mochten het toernooi best zelf organiseren, maar de KNVB heeft wel duidelijk laten weten dat de bond het claimrecht heeft op arbiters”, aldus Jansen. “En dan wordt het lastig. Je kunt wedstrijden zoals bijvoorbeeld DOS-Go Ahead niet laten fluiten door arbiters die niet gewend zijn aan dat niveau. Daarom hebben we onze handen ervan afgetrokken.”

De start van het toernooi stond gepland voor begin mei. “Dat was de opzet, maar ik denk niet dat dat haalbaar is. Maar dat zijn niet meer onze zorgen. De KNVB organiseert het nu voor ons. Aan de ene kant is het gemakkelijk dat we nu niets meer hoeven te regelen, maar ik had het liever anders gezien”, besluit Jansen.

Weinig begrip voor beslissingen

De organisatie van het toernooi waar Berkum aan mee gaat doen blijft nog wel in handen van initiatiefnemers WHC en SC Genemuiden, maar het toernooi wordt wel gespeeld onder de vlag van de KNVB Regio Cup. Dat houdt in dat er niet met spelers voor volgend seizoen mag worden aangetreden en dat is tegen de wens van veel trainers. Arno Hoekstra noemt de houding van de bond stug en begrijpt sowieso weinig van een aantal beslissingen. Dat gaat om de leeftijdsgrens van 27 jaar voor trainingen, het niet toestaan van nieuwe spelers in de regiocompetitie en het feit dat het nieuwe seizoen een week eerder begint. “Niet heel verstandig van de bond”, zegt Hoekstra met gevoel voor understatement.

Be Quick ‘28 en Z.A.C.

Be Quick ‘28 en Z.A.C. doen mee aan een toernooi dat georganiseerd wordt door DESZ en dat valt niet onder supervisie van de bond. DESZ regelt zelf scheidsrechters en omdat het niet onder de paraplu van de KNVB valt, mag er worden aangetreden met nieuwe spelers.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30