Afbeelding
Fotocollage: Roy Visscher

Jubal, al zeventig jaar het visitekaartje van Zwolle, heeft een bloemrijke historie

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Jaren tachtig, de sinterklaasintocht, Diezerkade: plotseling, in een seconde, draaien de muzikanten met die berenmutsen naar het publiek toe. Mijn vader krijgt een tromboneschuif op zich gericht, probeert die te pakken maar wég zijn ze alweer. Typisch mijn vader, maar vooral typisch Jubal: de showband van het snelle lopen, de saxofoons, het swingende slagwerk en de straatshows. Deze beroemde Zwolse band bestaat zeventig jaar.

Al snel na de heroprichting in 1951– in 1912 was er al een fluitclub – vestigt Jubal de aandacht op zich. Zoals in Hannover, waar de Duitsers enthousiast applaudisseren voor het pijperkorps. In de volgende decennia ontwikkelt Jubal zich almaar verder, wint het vele muziek- en showconcoursen en wordt Jong Jubal opgericht. In de jaren zeventig krijgen de korpsen een fanfarebezetting en onder leiding van onder anderen Klaas Kooiker, Herman Edelijn sr. en Henny Ostmann stijgen ze tot grote hoogtes.

Uniformen

Mede door de fraaie uniformen – bij de senioren de band in blauw, de majorettes in wit – en de introductie van straatshows tijdens het marcheren mocht trendsetter Jubal optreden bij Martinair en de Vrije Universiteit. Tussen alle optredens door weet Jubal in 1980 landskampioen show te worden in de hoogste categorie, ‘de eredivisie’ en ook de jaren erna alle mogelijke prijzen in de wacht te slepen. Jubal is steeds vaker op tv te zien. Zoals bij de defilés op paleis Soestdijk, waar de band in de koninklijke tuin ook shows geeft, en in de populaire Minivoetbalshows. De agenda raakt zelfs zo vol dat de leden soms de uitzending van zo'n tv-opname missen omdat ze op dat moment moeten optreden. Waar was die videorecorder? In 1981 begeleidt Jubal als enige niet-militaire band de koninklijke koets op Prinsjesdag. Dat Jubal overal grote indruk maakt, ontgaat ook de gemeente Zwolle niet. Bij ieder koninklijk bezoek wordt de band ‘opgetrommeld'. En tijdens ‘Zwolle 750 jaar' in 1980 hebben de leden amper tijd om uit te hijgen.

Een dag in 1981 doopt Zwolle officieel ‘Jubaldag': dan presenteert de band haar zomeruniform, want zo’n berenmuts is zweten met al die showbewegingen. Ook valt een uitnodiging op de mat voor twee weken optreden op Malta. Twee jaar later krijgt rocker Herman Brood concurrentie als Zwolle Jubal eert met de Bartjensprijs voor beste stadspromotor. Jong Jubal is dat jaar op tv te zien bij de Rosenmontagoptocht in Keulen, Jubal reist onder andere naar Bern. In 1984 doet Jubal mee aan het grootste volksfeest in Noord-Duitsland: de Freimarkt in Bremen.

John de Mol

Eind jaren tachtig bestaan al die tv-programma’s waarin Jubal vaak te zien was niet meer. Toch kunnen veel leden de haren weer extra goed kammen, want John de Mol blijkt onder de indruk van de band en vraagt voor veel van zijn tv-shows Jubalmensen voor muzikale bijstand, waarvoor soms de pasjes worden geoefend in de dansschool van Barrie – 'vooral dóórgaan' – Stevens. Zo draven de muzikanten op in Love Letters, Doet-ie-of-doet-ie-het-niet, Dierenbingo, The Hollywood Connection en de inzamelingsactie voor Roemenië, om bijvoorbeeld Willeke Alberti, Gerard Joling en Lee Towers te begeleiden.

Corso's

Dat de Zwollenaren playbackten, zullen de tv-kijkers vast niet hebben gemerkt. De échte optredens gaan natuurlijk ook gewoon door. Zo zijn de Jubalkorpsen vaak te zien bij de corso’s in Vollenhove, Zundert, Tiel, Valkenswaard, Aalsmeer en Bad Ems. En reizen de Zwollenaren vaak in alle vroegte af naar Franse steden, waar ze bijzondere dingen meemaken. Zo doen er verhalen de ronde over nachtelijke hotelfeesten en een prachtige avondtoer langs de highlights van Parijs. Vijftig jaar na de oprichting neemt Jubal dan eindelijk deel aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, de ‘Olympische spelen voor de blaasmuziek’. En wát een succes: zesde van de wereld op de marsparade, die vergelijkbaar is met de straatshows waar Jubal ooit in pionierde. Een aantal jaren later schakelt Jubal helemaal over op de Amerikaanse ‘drumcorps’stijl, met daarbij passende kostuums. Met deze nieuwe look pakt Jubal in 2013 het Spaanse publiek in Castellón de Plana in.

Een sterk uitgedund korps gaat in 2017 nogmaals naar het WMC, maar nu met minder succes. Daarna daalt het ledenaantal nog verder, verdwijnen de ‘guards' - de opvolgers van de majorettes - en gaat Jong Jubal zelfs op in het seniorenkorps. Tijd voor bezinning op een volgende vernieuwende stap? Daarover meer in een volgende editie van weekblad de Swollenaer.

Meer geschiedenis en foto’s zijn te zien op de pagina ‘Showband Jubal Herinneringen’ op Facebook.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden