Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gymnasium Celeanum uit Zwolle wint eerste prijs bij Euregionale Scholenwedstrijd

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Zo’n twintig vierdeklassers van Gymnasium Celeanum uit Zwolle waren wekenlang druk bezig met hun inzending voor de Euregionale Scholenwedstrijd. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders en Duitsers duurzamer kunnen handelen en van elkaar kunnen leren. 

In de klas én thuis werd er gebrainstormd, een script geschreven en gefilmd. Uiteindelijk werd het harde werken beloond: de Zwolse scholieren sleepten tijdens de digitale prijsuitreiking op 21 april de eerste prijs in de wacht.

Televisiestudio

De prijsuitreiking, die plaatsvond in een televisiestudio in Duisburg, werd afgetrapt met imposante gitaarriffs, indrukwekkende zangkunsten en coole beatbox-geluiden van muzikant August Klar. Er waren in totaal zeven prijzen te vergeven, verdeeld over vier categorieën: ‘Nederlandse scholen’, ‘Duitse scholen’, ‘Partnerscholen’ en ‘Bijzondere inzendingen’. De concurrentie was groot, want in totaal hebben 368 Nederlandse en Duitse scholieren meegedaan, die samen 21 inzendingen hebben ingeleverd. Door de coronapandemie konden de deelnemende scholieren en docenten niet fysiek aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, maar slechts per livestream deelnemen. Sina Kuipers deed de presentatie helemaal in het Duits en het Nederlands en ging in gesprek met studiogasten. Na de bekendmaking van de winnaars belde met video steeds met de winnende scholieren.

Minister

De Euregio Rijn-Waal heeft de Scholenwedstrijd in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen georganiseerd. Als eerste sprak presentatrice Kuipers dan ook via een beeldverbinding met dr. Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen. Op de vraag waarom de regering van Noordrijn-Westfalen de Euregionale Scholenwedstrijd ondersteunde, legde hij uit: “Jonge mensen die bewust grensoverschrijdend leven, worden de beste en meest overtuigende Europeanen. En het is geweldig om met iemand in zijn eigen moedertaal te kunnen communiceren. Daarmee creëren we een diepere band dan wanneer er een vertaler als tussenpersoon optreedt.” 

Duurzaamheid

Daarna betraden Heidi de Ruiter, projectcoördinator van de Euregio Rijn-Waal, en Margot Ribberink, meteorologe en tevens jurylid van de Scholenwedstrijd, de studio. De Ruiter benadrukte de rol van de Scholenwedstrijd in het kader van ‘meer saamhorigheid in Europa’. Het thema van de Scholenwedstrijd van dit jaar, duurzaamheid, was volgens haar een thema dat jongeren grensoverschrijdend aanspreekt. “We hebben daarnaast vastgesteld dat Nederland en Duitsland heel verschillend hiermee omgaan. Het thema was daarom perfect voor de Scholenwedstrijd – zo kunnen de jongeren van elkaar leren.”

Tandenpoetsen

Aansluitend werden de winnaars van de Scholenwedstrijd bekendgemaakt. Als eerste viel Gymnasium Celeanum uit Zwolle in de prijzen. Zij wonnen in de categorie ‘Nederlandse scholen’ de eerste prijs. De vierdeklassers hadden een korte film gemaakt, waarin twee vriendinnen centraal stonden. In de film was te zien hoe zij door hun deelname aan de Scholenwedstrijd hadden geleerd hoe ze met eenvoudige aanpassingen duurzamer kunnen leven. De scholieren lieten bijvoorbeeld zien dat je door de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen veel water kunt besparen, en dat het beter is om lokaal fruit te kopen dan fruit dat uit verre landen komt. Ook is het verstandig om je lunch in een herbruikbare broodtrommel te doen in plaats van in een boterhamzakje en kun je beter met de fiets of het openbaar vervoer reizen dan met de auto. 

Tot slot lieten de scholieren zien dat er zelfs voor Google een alternatief is: zoekmachine Ecosia, die voor elke 45 zoekopdrachten een nieuwe boom plant. Met hun inspirerende inzending wonnen de scholieren een duurzaam picknickpakket voor de hele klas, dat niet alleen lekkere streekproducten bevat, maar ook duurzame picknickbenodigdheden.