Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse auteur schrijft over belevenissen Noortje in de oorlog

Algemeen

ZWOLLE - De in Zwolle woonachtige auteur Robert van Bentum (pseudoniem) heeft het boek ‘Noortje, belevenissen van een meisje in en na de oorlog’ geschreven. Het boek is vanaf 7 mei verkrijgbaar.

Noortje is geboren in 1933 in Scheveningen. Haar vader heeft een heel goede slagerij, maar gaat failliet door de crisis in die jaren. Omdat het gezin met vijf kinderen dan van een uitkering moet leven, verhuizen ze naar een goedkopere woning in Den Haag. In het begin van de oorlog wordt haar vader verplicht enkele malen naar Duitsland gestuurd.

Slagerij

Als hij dat in 1942 niet meer wil, krijgt hij opdracht om als beheerder te gaan werken van een Joodse slagerij in het Groningse Sappemeer. Zijn alternatief is een interneringskamp en verlies van elke uitkering voor zijn gezin. Zo verhuist Noortje als zevenjarig meisje van de stad Den Haag naar het dorpse Sappemeer.

Onverstaanbaar

Het boek vertelt Noortjes belevenissen in het begin van de oorlog in Den haag en later in Sappemeer, waar ze erg moet wennen aan het dorpse leven. Alleen de taal die ze spreken is al onverstaanbaar voor haar. Het boek is het werkelijke verhaal van datgene wat de vrouw van de schrijver Van Bentum heeft meegemaakt in die oorlogstijd.

Bestellen

De gebeurtenissen in het verhaal worden verklaard met historische feiten. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Boekscout.nl. Het is daar ook te bestellen.