Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Smakengek’ gaat op herhaling in paviljoen Hanzezicht

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE/KAMPEN - Ze ging weg maar komt weer terug; nee, dit is niet het Heintje Davids syndroom maar culinaire werkelijkheid van topkok en wijnmeester/vinoloog/gastronoom Gerda Ronk. Begin dit jaar verkocht het Zwolse horecatycoon de laatste spullen uit restaurant Over de Tong waar zij samen met levenspartner Dirk Huizinga ruim zeventien jaar lief en soms een beetje leed hebben gedeeld. 

Haar volgende uitdaging: private dining oftewel homecooking. Zover komt het niet want plotsklaps manifesteert zich iets anders op haar pad. Paviljoen Hanzezicht, zo heet de nieuwe werkplek van Ronk. Het paviljoen wordt volgende week woensdag officieel geopend en bevindt zich op een super locatie aan de IJssel, onder de rook van de stadsbrug van Kampen. Het nieuwe paviljoen bestaat uit strand, terras en restaurant met een fraai uitzicht op het stadsfront van Hanzestad Kampen. Bart-Jan Gardebroek en Frans van der Kolk zijn de inspirerende en uitvoerende krachten en, niet geheel toevallig, Gardebroek was destijds een graag geziene gast bij Over de Tong in Zwolle. Eind vorig jaar heeft het duo nieuwe strandplannen gesmeed, uitgevoerd en ter goedkeuring aangeboden bij Rijkswaterstaat, het Waterschap, de Provincie en de gemeente Kampen. 

Smakengek

Wat goed is, kan snel want binnen een halfjaar is Hanzezicht een feit en heeft Ronk een nieuwe baan. “Stoppen met Over de Tong, daar heb ik absoluut geen spijt van. Corona heeft er indirect aan bijgedragen. Wat ik wel mis zijn de gasten, de mensen. Die wil ik zien, dat vond ik een gemis. Hoewel ik het idee had om aan private dining te gaan doen, is het er toch niet van gekomen. Ik kon stoppen maar wil dat eigenlijk helemaal niet. Ik vind koken zo leuk, nee, ik vind de hele horeca leuk. Ik ben een smakengek die niet zonder de horeca kan. Toen eind vorig jaar Bart-Jan bij ons dineerde, kwam het gesprek spontaan op zijn plannen voor een paviljoen ter sprake. Van het een kwam het ander, Bart-Jan vroeg of ik interesse had in het keukengebeuren en zo is het balletje gaan rollen. En nu zit ik hier, op een super locatie waar ik als culinair consultant het keukenpersoneel ga aansturen, adviseren, trainingen verzorgen alsmede kwaliteitsbewaking in de gaten houd. Ja, ik heb er ontzettend veel zin in en zal af en toe in de keuken bijspringen als dat noodzakelijk is.”

Gehaktballen

Ronk’s interesse voor de horeca blijkt mede uit haar rijkelijk gevulde curriculum vitae. Zo eentje waar je je handen bij aflikt. Ze was 23, de Doofpot was haar eerste kroeg waar zij gasten voorzag van een drankje. Later kwamen daar gehaktballen bij en nog later de combinatie van wijn en koken. Eigen bedrijven, van café de Paris tot de Mexicaan en de laatste zeventien jaar Over de Tong. Ook een dancing prijkt op haar cv. “Wijn en spijs, zo leuk”, zegt Ronk. “In Hanzezicht krijg ik volledig de vrije hand om van dit paviljoen een succes te maken. Ruiken, zien, proeven, alles gaat om de beleving. Aan mij de taak om de verwachtingen van onze gasten te overtreffen. Om ze gek te maken, dat dit de beste tent in deze omgeving gaat worden.” 

Mentaliteit

Het is duidelijk, Ronk is back, op een locatie die amper een paar voetstappen is verwijderd van het station Kampen-IJsselmuiden. Gardebroek en Van Der Kolk hebben met het binnenhalen van Ronk, de eerste stap richting horeca succes gezet. Want Hanzezicht, met de Hanze mentaliteit als basis en met een knipoog doorgevoerd in de gekozen menunamen, is niet een kopie van het beroemde strandpaviljoen Bloomingdale. “Dit is het nieuwe Kampen”, zegt Gardebroek vol overtuiging.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 15 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden