Afbeelding
Pedro Sluiter

Jarenlange celstraf dreigt voor verdachte van aanslag op huis Aa-landen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Vond de aanslag in mei vorig jaar met een explosief op de verkeerde woning in de Aa-landen plaats? Bij de ontploffing raakte de bewoner gewond. Hij was naar eigen zeggen ‘als een vader’ voor de 32-jarige Zwollenaar die dinsdag terechtstond.

Tegen de 32-jarige Ibrahim D. is dinsdag vijf jaar cel geëist. Emotioneel ging het slachtoffer in de rechtszaal staan. De ontploffing in de nacht van 30 op 31 mei vorig jaar blies zijn voordeur naar buiten. Ruiten sneuvelden, zelfs het glas van zijn laptop verbrijzelde. De man trok in de rechtszaal zijn bloes uit en toonde zijn met bloed besmeurde witte shirt. “Ik was overal gewond. Ik kon niet meer lopen”, stamelde het slachtoffer tegen de rechters. 

Gefaald

Als het inderdaad de verdachte is die iets te maken heeft met die ontploffing, heb ik ook gefaald, zei het slachtoffer. “Ik was er altijd voor hem.” De bewoner denkt dat hij het slachtoffer is van een persoonsverwisseling. Maar was het de wat gezette Ibrahim D. die zich via Encrochat uitgaf voor Terror Jaap? Want het was deze Terror Jaap die de opdracht gaf tot de aanslag op deze specifieke woning in de Aa-landen, bleek uit het strafdossier.

400 euro

Encrochat is de versleutelde berichtenservice die vorig jaar werd gekraakt door de politie. Criminelen maakten gretig gebruik van deze service terwijl ze in de waan verkeerden dat niemand ooit deze server zou kraken. In het grote onderzoek naar de miljoenen berichten op Encrochat kwamen ook de berichten van Terror Jaap voorbij. “Dat hele kk huis moet kapot”, schrijft Terror Jaap aan een handlanger. Hij stuurt een foto van drie stuks vuurwerk van het type Cobra 6. Dit zijn zware explosieven die al eerder zijn gebruikt in Zwolle, zoals bij de ontploffing bij het pand aan het Diezerplein vorig jaar zomer. Deze Jaap belooft 400 euro te betalen voor de aanslag en levert het adres aan. “Die hoerenzoon moet slapen”, schrijft hij over de bewoner. Opmerkelijk is dat deze gebruiker ook schrijft dat hij zich op 30 mei bij de politie moet melden omdat iemand aangifte tegen hem gedaan heeft in een andere zaak. En het is D. die zich die dag bij het bureau in Zwolle meldt. Is hij dan Terror Jaap?

Motief

“Ik ben het niet’’, herhaalt de man meerdere keren tegen de rechters. En de 93.000 euro aan contanten dan die in zijn meterkast zijn gevonden? Hij gokt veel, zei hij. Dat geld heeft niets met criminele zaken van doen. Het Openbaar Ministerie is er echter mede door de chats van overtuigd dat het D. is die de opdracht gaf tot de ontploffing. Hij had jaren terug ruzie met de bewoner van dat pand. Dat zou zijn motief zijn geweest.

Martelingen

Advocaat Willem van Vliet vroeg om vrijspraak. Want meer dan die chats ligt er niet aan bewijs. En dat D. Terror Jaap is en ook wel ‘De Bolle’ wordt genoemd, klopt gewoonweg niet. D. is een analfabeet en het hanteren van deze Encrochat-telefoons is niet simpel. Bovendien had zijn cliënt geen motief. “De aangever noemt enkele potentiële daders, maar de naam van mijn cliënt wordt geen enkele keer genoemd.” Hij zou al jarenlang een slachtoffer zijn in het conflict tussen Koerden en Turken. De bewoner ontvluchtte zijn thuisland na martelingen. Daar ligt het motief, aldus de raadsman.

Het vonnis volgt op 1 juni.