Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Evelien van der Werff begint sponsorfietstocht voor nazorgcentra in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De 57-jarige Evelien van der Werff is dinsdagmorgen bij nazorgcentrum IntermeZZo vertrokken voor een sponsorfietstocht van een kleine veertienhonderd kilometer langs alle 75 nazorgcentra voor kankerpatiënten in Nederland. Radiotherapeut-oncoloog Gabriel Paardekooper, manager van Isala Oncologisch centrum en vrijwilligers van team IntermeZZo leidden haar door Zwolle op weg naar het volgende huis in Dronten.

Het weer werkte niet erg mee, maar dat deerde Van der Werff niet. “Als regen je enige probleem is, heb je een superleven.” Ze kreeg twee keer kanker en stopte met haar werk bij de KLM. “Ik had tijd nodig om dat te verwerken. Daarbij realiseerde ik me dat ik moest bewegen, het allerbelangrijkste om gezond te blijven. Gezond blijven is de enige droom die je wil hebben. Toen besloot ik te gaan fietsen.” De inwoonster van Noordwijkerhout besloot op de fiets boeken te gaan rondbrengen. Via een webinar kwam ze toevallig in contact met het Zwolse nazorgcentrum IntermeZZo, waarop ze besloot de inloophuizen via het KWF te gaan steunen. “Bijna niemand weet wat een inloophuis is”, motiveert ze haar keuze om een sponsorfietstocht te gaan maken. “Ik ben blij dat mensen me daarmee hebben geholpen als mijn ouders en mijn broer. Niets is moeiliijk als je het maar opdeelt in kleine stukjes. Ik hoop hier op 5 juli met een flinke bedrag terug te zijn.” 

Hoop

“Heel bijzonder als je twee keer kanker hebt gehad en dan dit gaat ondernemen”, zegt Marlies Mestrom, woordvoerder van IntermeZZo. Zij leerde Van der Werff kennen bij de presentatie van haar eerste boekpresentatie die ze in Zwolle hield. Het klikte goed waardoor de Noordwijkhoutse besloot haar sponsortocht in Zwolle te beginnen. En geld is hard nodig, volgens Mestrom. “Door de coronacrisis staan twaalf van de 75 nazorgcentra op omvallen. Het heeft ook InterMezzo zo’n honderdduizend euro gekost, onder meer omdat sponsoractiviteiten als de Samenloop voor Hoop en de Solextoertocht niet doorgingen. Gelukkig zijn er veel ondernemers waarmee we goede contacten hebben en die ons steunen, Maar die hebben natuurlijk ook flinke klappen gehad. We hebben goede hoop dat het weer goed komt en dat we – mede door het noodfonds van het KWF – straks weer gewoon verder kunnen. Uiteindelijk komen hier jaarlijks zo’n vijfduizend gasten.”

“Het is vreselijk dat zij een jaar lang deze steun hebben moeten ontberen”, stelt Paardekooper. “Wij werken in het ziekenhuis onder veel tijdsdruk waardoor de ‘zachte kant’ van de behandeling nog wel eens blijft liggen. Daarom zijn de inloophuizen zo belangrijk.” Wie Van der Werff wil steunen, kan dat doen via de website van het KWF: https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff/huisinactie

Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30