Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Man die NS-medewerker op station tegen hoofd schopte, krijgt celstraf

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Op station Zwolle trapte op 26 januari een nu 20-jarige man tegen het hoofd van een NS-medewerker. Deze Luciano T. heeft dinsdag een celstraf gekregen van veertien maanden waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie op de zitting twee weken terug. Luciano T. uit Schiedam ging danig tekeer in de tunnel van het station. Op de beelden is het geworstel te zien met vier medewerkers van de NS. Een medewerker ligt op zijn knieën in een poging een zekere Kevin in bedwang te houden. Hij was samen met Luciano met slechts één OV-kaart door een poortje gelopen, wat niet is toegestaan. Op de beelden is te zien dat Luciano met zijn voet vol uithaalt op het gezicht van een zittende NS-toezichthouder. “Hij trapte echt om iemand te verwonden”, zei een getuige. Ook een tweede NS-er krijgt een trap richting haar hoofd. Deze twee medewerkers worden na het gevecht per ambulance afgevoerd.

Onveilig

De zware mishandeling had plaats op de ochtend na de avondklokrellen in Zwolle. Of dat de reden was dat Luciano vanuit Schiedam naar het hem onbekende Zwolle was gekomen, wilde hij niet zeggen. Het advies van de reclassering en het verzoek van de raadsman van Luciano om het jeugdstrafrecht toe te passen, volgde de rechtbank dinsdag niet op. De man heeft een van de medewerkers geprobeerd zwaar te mishandelen door hem tegen het hoofd te trappen. Daarnaast pleegde hij geweld tegen vier andere medewerkers onder het oog van reizigers. Deze medewerkers vervullen een publieke taak en dergelijk gedrag maakt dat zij zich onveilig voelen in hun werk. Ook voor reizigers kan dit geweld beangstigend zijn geweest, aldus de rechtbank.