Afbeelding
Pedro Sluiter

Tbs dreigt voor verdachte die man langdurig mishandelde in Zwolle-Zuid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na klachten over langdurig geschreeuw en gejank uit een woning aan de Gouverneurlaan trof de politie daar in september 2020 een zwaargewonde man. Tegen de 33-jarige verdachte is maandag twee jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

In de bosjes ergens rond de Gouverneurlaan lag op 29 september 2020 een doorgeladen vuurwapen. De 33-jarige Mike S. had deze daar in paniek neergegooid. Kort erna had hij er al spijt van. Wat als kinderen deze vonden? Niet veel later werd S. door agenten in de boeien geslagen. Want hij werd gezien als de verdachte van een ernstige mishandeling die avond. De politie ging naar de Gouverneurlaan rond half elf die avond na meerdere klachten. Bewoners hoorden al een halfuur gejank en geschreeuw vanuit de woning. Aan de deur hoorden de agenten gekreun. S. deed open en wilde dat de agenten weg gingen.

Slachtoffer

Hij sloot de deur en rende via de tuin weg, met het vuurwapen in de hand. Agenten gingen daarop de woning binnen en troffen in de woonkamer een zwaargewonde man. Het slachtoffer lag erna twaalf dagen in het ziekenhuis. Zijn kaak, neus, tien ribben en enkele lendenwervels waren gebroken. Hij had een klaplong en directe medische hulp was absoluut noodzakelijk toen hij werd gevonden. Nog altijd heeft hij moeite met kauwen, zei zijn advocaat. Het slachtoffer wil 13.000 euro van de man die hem zo heeft toegetakeld.

Worsteling

Mike S. zegt dat hij de man niet heeft mishandeld. Hij en de bewoner kennen elkaar al twintig jaar. De bewoner was aan de drugs en trok zijn pistool in een verwarde toestand die avond. “Ik heb in de loop van een vuurwapen gekeken”, zei hij tegen de rechters. Bovendien was er in de woning geschoten door het slachtoffer, zei hij. Met een paar rake klappen wist hij het af te pakken, maar in de worsteling viel hij bovenop zijn toenmalige goede vriend. Dat moet volgens hem het letsel verklaren. Daarna wilde hij het wapen weg hebben, “de bron van alle ellende’’.

Botbreuken

Niet onbelangrijk was dat S. op een foto met dat wapen staat. Maar zoveel botbreuken zijn door die val alleen niet te verklaren, zei een forensisch arts op de zitting. De officier van justitie acht een poging doodslag bewezen. En met S. is serieus iets mis. Zonder behandeling gaat het weer mis, zei ze, en daartegen moet de maatschappij beschermd worden. ,,Bovendien is meneer gaan rennen in een woonwijk met een geladen pistool in zijn handen die hij gewoon in de bosjes dumpte.’’ Ze eiste naast twee jaar cel ook tbs met dwangverpleging.

Advocaat Iman Baardman vroeg om vrijspraak voor de poging doodslag. S. had nooit de bedoeling zwaar lichamelijk letsel te veroorzaken. Zijn cliënt beroept zich op noodweer.

Het vonnis volgt op 14 juni.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 23 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen gisteren
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 18 apr, 09:43
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14