Afbeelding
Pedro Sluiter

Raad van State: ‘Bar Bruut in Zwolle is terecht gesloten’

Algemeen

DEN HAAG – Voormalig burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft Bar Bruut aan de Voorstraat terecht gesloten in 2018. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt. De bar kwam groot in het nieuws door meerdere granaten die werden aangetroffen aan de voordeur.

De vondst van de eerste granaat was voor de burgemeester aanleiding voor een Bibob-onderzoek over mogelijk criminele handelingen van mensen die bij de exploitatie van het café waren betrokken. Tot dat moment had de eigenaar voorlopige toestemming om het café te exploiteren in afwachting van een aangevraagde horecavergunning. Maar dit gedoogbeleid van de gemeente verviel toen er twijfels ontstonden over het café. Daarmee ontstonden ook twijfels of de aangevraagde vergunning wel zou worden verleend. De eigenaar kreeg opdracht om het café gedurende het Bibob-onderzoek gesloten te houden. Maar dat deed hij niet, waarna de sluiting volgde.

Omzetschade

Vervolgens ontstond de vraag of de sluiting terecht was. De eigenaar stelde dat de burgemeester geen bevoegdheid had om na de vondst van de granaat het café te sluiten. De sluiting zorgde veel verlies aan omzet. En dus zou de burgemeester die omzetschade moeten vergoeden. Maar volgens de Raad van State heeft de burgemeester terecht de bar gesloten, omdat die ondanks een verbod toch open was. Voor omzetschade hoeft de huidige burgemeester dus niet op te draaien, want hij heeft geen onrechtmatig besluit genomen, aldus de Raad.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 22 uur geleden