Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Bestrijdingsploegen beginnen met verwijderen eikenprocessierups in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Bestrijdingsploegen van ROVA gaan vanaf maandag 7 juni de eikenprocessierupsen in Zwolle actief weghalen. Met een speciale stofzuiger worden tot en met eind augustus op drukbezochte plekken en drukke fietsroutes de rupsen, inclusief nest, tot hoog in de boom opgezogen en vernietigd. Met deze actieve aanpak willen de gemeente Zwolle en ROVA de overlast door jeukende brandharen bij Zwollenaren en bezoekers aan de stad voorkomen.

De gemeente en ROVA zetten de middelen in om vooral op drukbezochte plekken de verspreiding van de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. Verschillende bestrijdingsploegen gaan daarom zo vaak als het nodig is, de bomen bij deze plekken bij langs. Bomen buiten deze routes worden behandeld op basis van de meldingen van bewoners.

Online

Net als vorig jaar kunnen Zwollenaren via een interactieve kaart bij elke eik zien wat zij van de gemeente en ROVA in de aanpak van de eikenprocessierups kunnen verwachten. Naast het vinden van informatie over de bestrijding van de rups, kunnen bewoners ook meldingen van overlast van de rups online doorgeven. Bewoners klikken op de digitale kaart de betreffende boom aan en doen een melding van de rups. Een bestrijdingsploeg haalt de rupsen en nesten weg. Via deze kaart kan iedereen de afhandeling van meldingen volgen. De kaart is te vinden op www.zwolle.nl/eikenprocessierups.

Overlast
De brandharen, ongeveer 700.000 per rups, kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten. De weerhaakjes aan de brandharen komen gemakkelijk terecht in de huid, ogen en luchtwegen. Dat kan een allergische reactie opleveren. Dit kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen van een eikenprocessierups. In grotere groengebieden, worden wandelaars en fietsers met borden geattendeerd op de mogelijke aanwezigheid van de rupsen en geadviseerd om elk contact met een rups te vermijden.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 19 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 20 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 20 uur geleden